24. 10. 2022, 13:03 | Vir: STA

Zgodovinski uspeh slovenskega smučanja, na katerega smo morali čakati skoraj tri desetletja

Profimedia/fotomontaža

Se še spomnite, kaj ste počeli 6. januarja 1995? Tedaj sta Slovence navdušila Mitja Kunc in Jure Košir, v nedeljo pa sta se končno našla asa, ki sta uspela ponoviti njun podvig.

Kar 27 let je moralo preteči, da sta dva Slovenca znova del najboljše deseterice na veleslalomu svetovnega pokala alpskih smučarjev. Žan Kranjec z drugim in Štefan Hadalin z devetim mestom sta na premieri sezone nad Söldnom ponovila dosežek, s katerim sta 6. januarja 1995 v Kranjski Gori navdušila Mitja Kunc z drugim in Jure Košir s četrtim mestom.

Takrat je zmagal Italijan Alberto Tomba, tokrat Švicar Marco Odermatt. Na obeh tekmah leta 1995 ter letos sta bila najboljša Slovenca na drugem mestu. Razlika je v tem, da je na tedanjem veleslalomu v Kranjski Gori nastopilo šest Slovencev, v nedeljo pa sta bila na startu veleslaloma na ledeniku Rettenbach le dva.

Motiviran in samozavesten

"V Sölden sem prišel motiviran, samozavesten na tekmo. Res pa je, da vseeno še ne moreš vedeti, kam spadaš in na kakšni ravni je konkurenca," je dejal Kranjec, ki je zelo zadovoljen, da je sezono začel med najboljšimi. Z zmagovalcem veleslaloma Odermattom, ki je v minuli sezoni osvojil skupni seštevek svetovnega pokala in seštevek discipline, se slovenski as ne ukvarja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žan Kranjec (@zankranjec)

"Je pa seveda vsak premagljiv. Zadnje leto deluje skorajda nepremagljiv. Seveda skušam gledati nase in ugotoviti, kje sem 'pustil' čas. Predvsem v prvi vožnji sem imel še nekaj rezerve, v drugi vožnji, ki je bila težja, sem prepričan, da sem dal svoj maksimum. Težko rečem, ali je bil Odermatt včeraj premagljiv, skušam pa na vsaki tekmi dati svoj maksimum," je še povedal Kranjec, ki je pokazal velik napredek, saj je mojstrstvo pokazal na tekmi spomladanskih razmer, na zanj težki podlagi, ki mu je v prejšnjih sezonah povzročala preglavice.

Tako javnosti kot strokovnemu štabu in tekmovalcema se podijo po glavi vprašanja, kako ohraniti in morda celo nadgraditi to zelo dobro formo, ki sta jo pokazala na uvodni tekmi, do naslednjega veleslaloma, ki bo šele čez 47 dni, torej 10. decembra v Val d'Iseru.

Vodja panoge Miha Verdnik je pohvalil slovenska nedeljska junaka ter napovedal, da se pri tem, kar sta oba pokazala v nedeljo, ne bo končalo. "Vsem skupaj nam je veliko lažje in tudi njima bo lažje delati najprej. Vemo, kakšen domet imata, verjamem, da bosta še dvignila formo," je napovedal vodja panoge za alpsko smučanje.

Zamašek klonil brez težav

Vmes bo čez 20 dni, 13. novembra, sledil še paralelni veleslalom v Lech/Zürsu, a gre za povsem drugačno disciplino. Alta Badia bo 18. in 19. decembra gostila dva veleslaloma, 7. januarja bo sledil Adelboden, kjer je Kranjec leta 2020 zmagal. Pred svetovnim prvenstvom v Courchevelu bo 29. januarja še veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Štefan Hadalin (@stefanhadalin)

Po SP, boj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka bo v Courchevelu 17. februarja, sledi 25. februarja veleslalomski postanek v ZDA, na prizorišču Palisades Tahoe. Pred finalom sezone v Andori pa bosta 11. in 12. marca še dva veleslaloma za pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Olimpijski podprvak Kranjec, ki bo glavni slovenski favorit za stopničke tudi na SP, se je izkazal tudi pri odpiranju steklenice penine. Zamašek je pod rokami slovenskega asa klonil brez težav in tako sta lahko oba nazdravila uspehu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.