N. V. | 6. 1. 2024, 15:36

Na Zlati lisici v Kranjski Gori tudi predsednica Pirc Musarjeva: poglejte, v čigavi družbi je spremljala tekmo (FOTO)

Instagram/Nataša Pirc Musar/posnetek zaslona

Tekmo si je ogledala ob največjih slovenskih smučarskih legendah.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar si je ogledala žensko veleslalomsko tekmo za svetovni pokal FIS v okviru jubilejnega 60. tekmovanja Zlata lisica. Slabo vreme je ni prestrašilo in tako je v Podkorenu glasno navijala za smučarke, posebej za naše. V Instagramovi zgodbi se je zahvalila tudi vsem delavcem, ki so "smučarsko progo vrhunsko uredili".

Instagram/Nataša Pirc Musar/posnetek zaslona

Predsednica je čestitala Neji Dvornik

Slovenke se na tekmi sicer niso najbolje izkazale. Neja Dvornik, Andreja Slokar in Nika Tomšič so bile prepočasne za finalno vožnjo, med najboljše se je uspelo prebiti le Ani Bucik, ki pa se ji je drugi nastop povsem ponesrečil, tekmovanje je tako končala pred ciljem, po napaki in padcu je odstopila, smo poročali.

Kljub temu je predsednica osebno čestitala eni od smučark. In to Neji Dvornik, ki prav na današnji dan obeležuje svoj 23. rojstni dan. Čestitala ji je za "vse, kar je naredila, in vse, kar še bo", ter ji podarila velik šopek.

S kom si je ogledala tekmo?

Pirc Musarjeva si je tekmo ogledala v družbi treh od skupno štirih zmagovalk Zlate lisice, torej v družbi Mateje Svet, Nataše Bokal in Tine Maze. Urška Hrovat se jubilejne 60. Zlate lisice ni udeležila, saj ji je očitno zagodlo zdravstveno stanje.

Predsednica Nataša Pirc Musar je žensko veleslalomsko tekmo spremljala v družbi treh zmagovalk Zlate lisice: ob Mateji Svet, Nataši Bokal in Tini Maze.

Predsednica Nataša Pirc Musar je žensko veleslalomsko tekmo spremljala v družbi treh zmagovalk Zlate lisice: ob Mateji Svet, Nataši Bokal in Tini Maze.

Instagram/Nataša Pirc Musar/posnetek zaslona

Spomnimo, Mateja Svet je leta 1988 v Kranjski Gori ugnala konkurenco v obeh disciplinah in premagala takrat legendarno in večno tekmico, Švicarko Vreni Schneider. V njeni poslovilni sezoni, dve leti pozneje, je na Zlati lisici v Mariboru zmagala še na veleslalomski preizkušnji.

Leta 1991 je na podkorenski strmini v slalomu zmagala Nataša Bokal. Njena zmaga je bila zadnja zmaga v Kranjski Gori, na stopničkah pa ji je družbo delala tudi Veronika Šarec. Na veleslalomu, ki je potekal dan pred zmago, je bila Bokalova druga.

Tina Maze, ena najuspešnejših alpskih smučark v zgodovini, je tudi najuspešnejša domača tekmovalka. Svoje zmage je v ciljni ravnini proslavila s premetom in kar šestkrat stopila na stopničke Zlate lisice. Leta 2002 je bila druga v veleslalomu, tri leta pozneje je prvič zmagala. Leta 2009 se je z zmago v Mariboru začel njen veliki vzpon, leto pozneje je slavila zmago v slalomu. V njeni sanjski sezoni leta 2012/13 je z zmago v slalomu postala tretja Slovenka, ki je osvojila zlato lisičko, in četrta Slovenka s skupno zmago na Zlati lisici. Takrat je bila tudi druga v veleslalomu.

Urška Hrovat je prva Slovenka z zmago v Mariboru in edina Slovenka, ki je stala na vseh treh mariborskih stopničkah. S slalomsko zmago leta 1994 je začela svoj uspešen naskok na Zlato lisico. Naslednji dan je bila tretja v veleslalomu, leta 1997 pa je osvojila še drugo mesto v slalomu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol