Vid Legradić | 30. 5. 2022, 10:42

5 stvari iz jugozahodne Azije, na katere kot popotnik niste pripravljeni

profimedia

Tropska Azija je največkrat prvi cilj popotnikov, ki želijo obiskati ta kontinent. Naj gre za počitniške destinacije, kot je Bali v Indoneziji, ali za popotovanje z nahrbtnikom po Tajskem, prav vse države imajo nekaj skupnih stvari, ki Evropejca presenetijo oziroma se mu zdijo nevsakdanje. Kulturne razlike so med zahodnim in vzhodnim delom sveta velike in hkrati dobrodošle. Konec koncev je prav drugačnost tista, zaradi katere je popotniška izkušnja močnejša. 

Toalete brez WC papirja

Da, prav ste slišali. Papir za čiščenje zadnje plati je v tropski Aziji bolj izjema kot pravilo. Namesto njega se boste morali zadovoliti s škropilnico, imenovano tudi »bum gun«. Naprava ima obliko miniaturne prhe in je nepogrešljiv pripomoček za ohranjanje čistoče intimnih predelov v tropih. Teorija je jasna, škropljenje z vodo med nogami naj ne bi smelo biti pretirano zahtevno, kajne? In vendar je praksa nekoliko zahtevnejša, kajti curek iz vodne pištole je velikokrat zelo močan, odpadna voda pa brizga in kaplja vsenaokrog.

Kako pristopiti k tej, precej neprijetni zadevi?

Za začetek je treba preveriti moč curka. Nekatere vodne pištole vas lahko dobesedno raztelesijo. Zadevo opravite v sedečem položaju. Če ste moški, se poprhajte od zadaj navzgor. Če ste dama, se poprhajte od spredaj navzdol. Prosta roka nadomešča toaletni papir. Po končanem aktu je umivanje rok seveda nujno. 

Umetnost prečkanja ceste

Ureditev prometa je v večini tropskih držav Azije zelo drugačna od naše. Zaradi številčnosti vozil se prometnim zastojem prometna infrastruktura izogne večinoma tako, da odstrani vse dejavnike, ki bi morebiti upočasnjevali oziroma umirjali promet. Semaforje in prehode za pešce boste (z izjemo središč velikih mest) iskali zaman. Prečkanju prometne ceste se slej kot prej ne boste mogli izogniti. Prečkanje ceste, izogibanje motorjem, tuk-tukom, norim taksijem in nenavadnim kolesom je dejansko umetnost, ki se je morate naučiti. Takšna in drugačna vozila se ne bodo nikoli ustavila, ampak bodo med vašim prečkanjem vozila okoli vas, včasih neprijetno blizu. Ob tem bodo iz preprostega razloga hupala: da bodo opozorila sama nase – v smislu: »Tukaj sem, umakni se s poti!«. Ker je v Aziji večina cest večpasovnih, je prečkanje ceste še toliko zahtevnejše. Vendar naj vas to ne odvrne od namena.

Če menite, da vam ne bo uspelo, se popotniški nasvet glasi: priključite se domačinu. Ta je zagotovo že pravi umetnik, kar se tiče prečkanja ceste. 

Gneča je del vsakdana

Covid gor ali dol. Stoletne navade »gužvanja« ne more spremeniti nobena pandemija. Med potovanjem po tropski Aziji se pripravite na množice. To velja predvsem za popotnike, ki potujejo izven aranžmajev organiziranih turističnih potovanj. Ni pomembno, kako polna sta avtobus ali ladja - večina javnega prevoza se bo v tropski Aziji trudila, da bo v prevozno sredstvo spravila čim več vsega. Več ljudi, blaga, živine ... Več stvari, kot imajo na krovu, več denarja bodo zaslužili.

Torej, ko kot popotnik skočite na avtobus, se v nekaterih državah kar pripravite, da boste sedež delili s kokošjo ali množico takšnih in drugačnih rekvizitov. Enako je s hojo po tržnicah, nakupovalnih ulicah in v čakalnih vrstah pred turističnimi atrakcijami.

Včasih obvelja pravilo močnejšega, zato bodite poleg vljudnosti predvsem odločni. 

Nakupovanje ponaredkov

Ponaredke dragih in prestižnih blagovnih znamk je moč dobiti na vsakem koraku. Domačini do njih gojijo nekoliko drugačen odnos, kot ga imamo v zahodnem svetu. Tam so vsi izdelki potrošni. Zato so ponaredki tako rekoč še »bolj uporabni«, saj se lahko hitreje zavržejo. Da se razume, to ni dober odnos do okolja, a tako pač je. Na Filipinih poznajo celo tri različne kategorije ponaredkov. Najslabša, tretja, so popolnoma nekakovostni izdelki, najboljšo prvo kategorijo pa je od originalov že zelo težko ločiti (in je tudi dražja). Prva cena skoraj nikoli ni dejanska cena, zato se pripravite na barantanje.

Nizke cene

Večino južne in jugovzhodne Azije sestavljajo stabilne države, ki se hitro razvijajo. Kupno moč spodbujajo tudi z nizkimi cenami. Bi v Indiji pojedli kosilo za 150 rupij (2 EUR)? Vas mika dobra hotelska soba v Vietnamu za milijon dongov? (40 EUR). V Vietnamu domačini ničle kar črtajo, toliko jih je. Tudi alkohol ni drag. 350 tajskih bahtov (10 EUR) je že dovolj za konkretno zabavo. Še dobro, da sta zmeraj pri roki tropsko morje in svež mangov napitek, ki po prekrokani noči učinkovito preženeta mačka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.