R. K. | 27. 3. 2023, 11:08

Ali veste, kaj pomeni simbol trikotnika, ki ga najdemo na etiketi oblačil?

Profimedia/fotomontaža

Če ne želimo uničiti svojega najljubšega oblačila, je simbole na etiketi pametno poznati.

Zagotovo se je tudi vam že kdaj zgodilo, da je bila vaša majica po pranju zgubana, raztegnjena, razbarvana ali celo poškodovana. Takšna izkušnja je lahko precej neprijetna, še posebej, če gre za eno od vaših najljubših oblačil. Da bi se takšnim situacijam pri pranju perila izognili, je dobro nekoliko podrobneje poznati navodila na oblačilih

Kaj predstavljajo posamezni simboli?

Na etiketi, ki je del vsakega kosa oblačila, je običajno več simbolov. Nekateri so zelo očitni, na primer tisti v obliki korita in roke, ki pomeni, da je oblačilo treba prati na roke in ne strojno. Pogosto se pojavlja tudi simbol posode s pikami. Ena pika predstavlja, da je pri pranju treba uporabiti hladno vodo, dve piki pomenita, da mora biti voda pri pranju mlačna, tri pike pa, da moramo uporabiti vročo vodo.

Profimedia

Če naletimo na simbol prečrtane posode, to pomeni, da izdelka ne smemo prati, ampak bo nabolje, če ga odnesemo v čistilnico, ko se umaže. Pojavlja se tudi simbol v obliki likalnika, ki lahko vsebuje tudi eno ali več pik, ali pa je prečrtan. Označuje, ali smemo oblačilo likati in kakšno temperaturo naj pri tem uporabimo.

Pogost je še simbol kroga, ki pove, ali lahko perilo strojno sušimo. Če je v krogu ena pika, moramo pri strojnem sušenju uporabiti nizko temperaturo, če sta piki dve, lahko oblačilo sušimo pri zmerni temperaturi, če so tri, pa je lahko temperatura višja. Če je krog prečrtan, oblačila strojno ne smemo sušiti.

Ali lahko oblačilo belimo?

Na etiketi se pojavlja še simbol v obliki trikotnika, katerega pomen je morda na prvi pogled manj očiten. Pojavi se lahko v več različicah, nanaša pa se na možnost beljenja oblačil.

Če je simbol prazen, to pomeni, da lahko na tem kosu oblačila uporabimo katero koli vrsto belila. Če je trikotni zapolnjen z diagonalnimi črtami, to pomeni, da smemo uporabiti le tisto belilo, ki ne vsebuje klora. Če je trikotnik na etiketi prečrtan, pa tega kosa oblačila ne smemo beliti, saj ga lahko v nasprotnem primeru uničimo, piše Dnevnik.hr.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.