Š. Š. | 6. 12. 2022, 20:40

Barve, ki bodo v vašem domu ustvarile občutek sproščenosti

Profimedia

Marsikaj lahko v prostor prinese občutek sproščenosti, ali pa ga tudi odnese. Barve imajo pri tem zelo pomembno vlogo. Katere izbrati, da bo dom postal oaza sprostitve? 

Sodoben način življenja velikokrat prinaša dneve, ko se mudi, še preden vstanete s postelje. Zato je zelo pomembno, da je dom prostor sprostitve, kamor se po napornem dnevu veselite vrnitve. Pomembno vlogo pri vsem tem ima seveda ureditev doma, začenši z barvami. Rdeče stene vas ne bodo umirile, prav tako te sposobnosti nimajo sive površine. Katere pa so barve, ki ustvarjajo občutek umirjenosti?

  • Modra

Opazovanje širne modrine morja pomirja in nič drugače ni, če to barvo vnesete v svoje stanovanje. Modri odtenki ustvarjajo ravnovesje in pomirjujoče občutke, tudi spokojnost.

  • Vijoličasta

Vijoličasta barva je povezana z modrostjo in spiritualnostjo, sploh v pastelnih različicah sivke in orhideje. Če imate domači 'wellness' kotiček, je vijoličasta dobra izbira, toda v tem primeru se izognite barvi jajčevca in kraljevsko vijoličasti. Ta dva odtenka sta namreč preveč intenzivna in lahko povzročita negativne občutke ter strah.

Profimedia

  • Zelena

Še ena barva, ki črpa iz narave in velja za eno najbolj pomirjujočih. Predstavlja harmonijo, zdravljenje, regeneracijo in ljubezen. V odtenkih mete ali žajblja se poda prav v vsak prostor v domu.

  • Bela

Večno bela barva predstavlja čistost ter preprostost in tako tudi deluje na počutje. Včasih je to edini občutek, ki ga človek potrebuje. Da se izognete sterilnemu in hladnemu učinku, belo kombinirajte s toplejšimi odtenki.

Profimedia

  • Bež

Če je snežno bela lahko hladna, pa je bež najboljši približek, ki deluje povsem nasprotno. V to barvo stene rade odenejo empatične in občutljive osebe, saj ustvarja umirjen prostor. Včasih celo preveč umirjen, v tem primeru ga poživite s teksturami ali še kakšnim barvnim dodatkom.

  • Rožnata

Sliši se neverjetno, toda določeni rožnati odtenki prav tako prostor umirjajo. Izberite nežne, bolj blede tone, vsekakor pa ne živih, ob katerih bo srce podivjalo (namesto da bi se umirilo).

  • 'Tuape'

Taupe je odtenek, ki je malo temen in malo svetel, malo topel in malo ne. Zmedeni? V resnici gre za res čudovito barvo, ki je mešanica sive in rjave. Ta barva ima veliko moč ustvarjanja sproščenega vzdušja, v prostor prinaša toplino. Je zelo dobra izbira, če ste na poti, da vaš dom (ali vsaj kakšen prostor) spremenite v oazo miru.       

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.