A. Ko. | 8. 6. 2022, 18:45

Barve v stanovanju: poznate pravilo 60-30-10?

Profimedia

Že res, da obstajajo trendi in smernice, a v resnici so barve zelo subjektivna stvar. Kljub temu pa obstaja pravilo, ki se ga je dobro držati. Imenuje se 60-30-10.

Verjetno ste že razvozlali, da gre za razmerje v barvah, ki jih vnašamo v stanovanje. Gre za brezčasno pravilo, ki deluje v vseh časovnih (in modnih) obdobjih.

Koncept je zelo enostaven in zagotavlja, da bo stanovanje barvno uravnoteženo.

To je pomembno tudi z vidika bivanja in počutja v določenem prostoru.

Kako torej deluje ta barvna shema?

Najpogosteje se uporablja v bivalnem, dnevnem prostoru:

  • 60 % naj pokriva glavna, osrednja barva. Ta je običajno bolj nevtralna in v tej barvi naj bodo stene, večji kosi pohištva, večje preproge ... To naj bi služijo kot platno za tisto, kar prihaja za to barvo.
  • 30 % je sekundarna barva v prostoru. Ta je lahko že bolj pogumna, ker zavzema pol manj prostora kot primarna barva. V tej barvi so lahko posteljnina oz. tekstil, pobarvani kosi pohištva, morda tudi ena stena ... Vloga te barve je, da je hkrati podpora prvo izbrani barvi (se ne tepeta), hkrati pa poskrbi, da prostor pritegne pogled, da postane zanimiv.
  • In še zadnjih 10 %. Njihova naloga je poudarjanje. Ta barva kar kliče po pozornosti. V tej barvi so lahko okrasne blazine, okrasni dodatki ... To je lahko katerakoli barva po vaši izbiri, je pa vseeno dobro, da jo črpate iz že postavljenih 90 % prostora. Lahko je to nosilna barva umetniškega dela, lahko je barva detajla na posteljnini ...

Kako lahko malo pogoljufate?

Pravijo, da je treba pravilo poznati, da ga lahko kršite. Sedaj, ko poznate 60-30-10, lahko pri njem tudi malo pogoljufate, pa bo dom še vedno v barvnem ravnovesju.

Če bi želeli več barv, strokovnjaki iz thespruce.com na tem mestu svetujejo, da izberete dve barvi po 10 % (in imate skupaj potem 110 %). To bi še vedno moralo lepo delovati.

Če vam je blizu monokromatska barvna paleta, kar pomeni, da vse barve izhajajo iz ene osnovne, tudi to deluje. Če je osnovna na primer 60 % nevtralno siva, naj 30 % predstavlja temno siva, zadnjih 10 % pa zelo svetel odtenek sive, ki bo prostor osvetlil.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.