17. 5. 2022, 18:00

TO so barve, ki letos osvajajo domove

Profimedia

Bela v vseh svojih odtenkih je še vedno klasika, a barve so tiste, ki v dom prinesejo življenje. Kakšni so najnovejši trendi pri opremljanju?

Že nekaj let so pri opremljanju domov v ospredju nežnejši toni, ki navdih iščejo v naravi. Se pa zadnja leta nevtralne barve vse bolj 'segrevajo' in postajajo spet bolj pogumne.

Zanimivo je, da je po mnenju nekaterih strokovnjakov barve doma sooblikovala tudi epidemija. ''V tem času so se domovi spremenili v varno zatočišče pred zunanjim svetom. Prevzeli so jih globoki, zemeljski odtenki, ki dajejo občutek varnosti. Čeprav je navdih iz narave še vedno ključni trend, pa je leto 2022 leto ponovnega rojstva, osredotoča se na ponovno rast,'' je za marthastewart.com povedala strokovnjakinja Sue Wadden.

V tem kontekstu se je letos najbolj pogumno glinenim, zemeljskim, puščavskim in vsem bež odtenkom pridružila zelena barva.

Medtem, ko pri oblačilih v ospredje stopa močna zelena, pri opremljanju domov zaenkrat prednjačijo bolj zadržani olivni odtenki.

Profimedia

''Ta vrsta puščavske palete je vedno videti razkošno in udobno, bodisi na stenah, ali na tekstilu,'' je za omenjeni članek povedala barvna tehnologinja Patricia Greco. In dodala: "Od nežno peščeno rjavih do temnejših kakavovih – vsi odtenki rjavkastih tonov delujejo nevtralno, hkrati pa v primerjavi z bledimi nevtralnimi toni prinašajo več dinamike in energije.''

Grecova je izpostavila še čokoladno in terakota rdečkasto-rjavo barvo. Vse te barve so, kot pravi, v trendu in hkrati zelo brezčasne.

Petdeseta se vračajo

Zaznati pa je še en trend. ''Vedno več ljudi se nagiba k živahnim, energijskih in vznemirljivim odtenkom, ki smo jih poznali v 50. letih,'' pravi strokovnjakinja za barve Annie Sloan. Doda, da se to že odraža v vrnitvi 'sladkastih', nežnih retro odtenkov. Na tem mestu gre izpostaviti oranžne in marelične odtenke, barvo sivke, zopet različne odtenki zelene, oker in 'zenf' barvo.

Za konec pa še nasvet strokovnjakov – na svetu je milijon barv, a nobena ni tako brezčasna, kot bela, ki naj bo vedno osnova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.