Špela Šimenc | 16. 5. 2022, 09:15

To so stvari, ki NIKOLI ne bi smele pristati v kuhinjskem odtoku

Profimedia
To so stvari, ki NIKOLI ne bi smele pristati v kuhinjskem odtoku (foto: Profimedia)

Pogosto s kuhinjskim odtokom ravnamo tako, kot bi bil to naš smetnjak. Toda posledice in stroški so ob nepravilnem ravnanju lahko precej veliki.   

Pri kuhanju in pomivanju se v kuhinjski odtok mimogrede odplakne marsikaj neprimernega.  Žal pa se tega velikokrat zavemo šele takrat, ko se cevi zamašijo.

Kaj pa je tisto, kar res nikoli ne bi smelo zapustiti kuhinje prek odtoka?

  • Kavna usedlina

Se 'zoc' lahko odplakne v odtok ali ne? Nekateri zagovarjajo, da zelo razredčena kavna usedlina ni tako zelo škodljiva. Toda večina strokovnjakov je kljub temu mnenja, da kavna usedlina ne sodi v kuhinjski odtok. Dobra alternativa, kamor pa je priporočljivo odložiti ta odpadek, je kompost. Tudi kakšna vrtnica bo vesela, če jo boste občasno 'zalili' s kavno usedlino.

Profimedia
  • Moka

Moka, ki je pomešana z vodo, se strdi. Dokler se ne strdi, pa deluje kot lepilo. In ko se to zgodi nekje pod kuhinjskim koritom, ne obeta nič dobrega. Počasi se moka nabira na ceveh in sčasoma lahko povzroči popolno zamašitev.

  • Krompirjevi olupki, testenine in riž

Hitro se zgodi, da med lupljenjem krompirja kakšen delček 'pobegne' v odtok. Temu se poskusite v čim večji meri izogniti, saj se škrob spreminja v gosto pasto, ki sčasoma zlahka zamaši odtok. Enako velja tudi za testenine, riž, kosmiče, fižol in vse druge vrste stročnic.

  • 'Nitkasta' zelenjava

Za zelenjavo, kot so zelena, peteršilj ali šparglji, prav tako ni dobro, da uide v lijak, saj se njene nitke lahko zapletejo okrog posameznih delov in povzročajo nevšečnosti.

  • Maščoba

Maščoba, v kakršnikoli obliki že, nikoli ne sodi v kuhinjski odtok. To je zelo pogost vzrok zamašitve. Ohlajena maščoba se strdi in nalaga na stene cevi. Ko cevi niso več čiste, pa sčasoma skoznje ne gre niti tisto, kar bi običajno šlo. Po spiranju mastnih posod in krožnikov se priporoča skozi odtok spustiti nekaj vroče vode, da se maščoba čimbolj odplakne.

  • Jajčne lupine

Če lupite kuhana jajca v koritu, se hitro zgodi, da drobce lupin odplakne voda. In čeprav se zdijo to povsem nedolžni koščki, v resnici ni tako. Če so cevi že malo zapacane, se bodo jajčni koščki na njih hitro zaustavili. In ker imajo ostre robove, se bo nanje nato ujelo še marsikaj drugega. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.