Špela Šimenc | 13. 5. 2022, 12:15

TAKO enostavno in učinkovito očistite pralni stroj

Profimedia

Da bo pralni stroj dobro očistil naša oblačila in dolgo deloval, tudi sam potrebuje – čiščenje. Kako pogosto? Nekajkrat na leto, najbolje z naravnimi sestavinami. 

Če vaša oblačila kljub redni uporabi dišečega pralnega sredstva in mehčalca obdaja neprijeten vonj, je razlog najverjetneje v neočiščenem pralnem stroju.

Ostanki čistilnih sredstev se v pralnem stroju nalagajo in če jih ne čistimo sproti, se bo to slej ko prej pokazalo na oblačilih. Najprej na vonju, kasneje pa lahko oblačila iz stroja pridejo tudi s kakšnim madežem več!

Da bi dobro očistili pralni stroj, ne potrebujete gore posebej specializiranih čistil, pač pa v resnici samo dvoje iz domače kuhinje:

    • alhokolni kis: dezinficira in ima izjemno čistilno moč;
    • sobo bikarbono: nevtralizira vonjave in s svojimi zrnci odlično očisti različne površine.  

Postopek čiščenja

    • Najprej očistite dozirno posodo. Snemljivi del sperete pod toplo vodo in ga namočite v vodi, kateri ste dodali sodo bikarbono. S pomočjo krtačke odstranite ostanke detergenta, gliv in nabrane umazanije.
    • Sledi čiščenje gume (tesnila) na vratih pralnega stroja. Za to bosta dovolj tudi samo krpa, topla voda in če se je nabralo res veliko umazanije, še zobna krtačka.   
    • Sedaj je čas za prazno pranje. Tja, kamor običajno nasujete ali nalijete pralno sredstvo, tokrat natresite sodo bikarbono. V predel za mehčalec pa nalijte alkoholni kis. Tako sodo kot kis lahko tudi dodatno usujete in nalijete v sam boben. Nastavite stroj na najvišjo temperaturo in pustite, da naredi svoje.

      

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.