Nika Vajnhandl | 30. 4. 2022, 06:00

Boste TA VIKEND organizirali prvi letošnji piknik? TO morate pripraviti za vaše najdražje!

Profimedia

Pripravili smo seznam izvirnih idej, s katerimi boste zagotovo očarali svoje goste, ki jih boste zvabili na odprto teraso, najbližji travnik ali pa kar pred blok. 

Piknik je ena najboljših tradicij. Obroke kuhamo zunaj in jih delimo z družino in prijatelji. Druga dobra stvar piknikov je, da jih je mogoče imeti na dvoriščih, v parkih, plažah in celo na strehah.

Najbolj znane jedi z žara so hot dogi in hamburgerji, obstaja pa še veliko drugih izdelkov, ki se odlično pripravijo na žaru in jih lahko postrežemo veliki množici – od zrezkov do jastogov. Imamo pa tudi številne možnosti, da se poigramo s prilogami, ki jih postrežemo poleg glavne jedi.

Piknik je najbolj priljubljena oblika zabave v toplih dneh. A 'zabava' žal tudi pomeni, da morate veliko stvari načrtovati vnaprej. Za piknik namreč rabite nekaj bistvenih stvari: hrano, orodje za žar, hladne pijače in mizo. 

Profimedia

Lokacija in čas

Pri načrtovanju piknika morate preveriti vremensko napoved. Če izbirate prizorišče za zabavo, izberite prostor z razpoložljivim zavetjem, ki ga boste uporabili v primeru dežja. Velja pa, da je sončen dan najboljši dan za žar zabavo. Konci tedna so najboljši čas za zabavo, ker takrat nikogar ne motite. Če je vaše prizorišče odprto za javnost, se prepričajte, da ponujate:

  • straniščne objekte,
  • omogočen dostop za invalide in
  • parkirni prostor.

Oprema za žar

Žar je srce vsakega piknika. Obstaja veliko oblik in velikosti žara, delijo pa se tudi glede na to, ali jih "poganja" plin ali oglje. Če investirate v dober nabor orodij za peko na žaru, lahko z vami zdrži več let. Kontrolni seznam za žar orodje vključuje lopatko, predpasnik, aluminijasto folijo, vilice za žar, klešče, rokavice za žar, plin ali oglje, olje in brisačo. Prepričajte se, da so lopatica, klešče in vilice za žar iz nerjavečega jekla, da se lahko uprejo visoki vročini.

Jedilnik

Tradicionalne jedi z žara vključujejo rebra, piščanca, burgerje in klobase. Vendar ne pozabite na ljudi, ki so vegetarijanci.

Običajno se ljudje udeležujejo piknik zabav z velikimi pričakovanji od hrane. Za glavno jed je najboljša izbira hamburger, hot dog, piščančja nabodala in zelenjavna nabodala. Ponudite lahko tudi zrezke in kebab.

Vaš piknik pa lahko naredite še posebej čaroben s preprostim trikom, kjer si obiskovalci hrano spečejo sami: ribe na ognju. Za predjedi je najbolje ponuditi nekaj čipsa in sadni krožnik. Načrtujte približno dve ali tri različne jedi, ki jih lahko ponudite za predjed in glavno jed, saj lahko tako temu primerno prilagodite tudi svoj jedilnik.

Na primer, če otrok ni na pikniku, lahko preskočite hot doge. V primeru resnih jedcev rdečega mesa opustite piščanca ter postrezite hamburgerje in zrezke.

Začimbe in omake

Od mariniranih zrezkov do slastnih omak za burgerje - to so malenkosti, ki vaši hrani dodajo okus. Za okusen pridih vaši hrani morate imeti ustrezne začimbe in omake. Večino omak za žar je enostavno pripraviti, vašemu mesu na žaru pa dajo okusen pridih. 

Lahko naredite posebno BBQ omako za rebra in piščanca, omake na osnovi sadja, omake na osnovi gorčice ali kisa, omake v stilu Memphis in Texas ...

Za meni hamburgerjev in zrezkov uporabite naš seznam omak: kečap, gorčica, BBQ omaka, majoneza, pekoča omaka, češnjev paradižnik, solata, čebula, gobe, slanina in žemljice.

Hladne pijače

Poskrbite, da se na pikniku lahko vaši gostje osvežijo in ohladijo s hladnimi pijačami. Obstaja veliko pijač, ki so lahko idealne za vašo zabavo. Ponudite različne pijače za otroke in odrasle.

Lahko ponudite steklenice, pločevinke in domače pijače. Poleg ostalih pijač poskrbite za navadno vodo za goste. V njej naj bodo ohlajeni plastični kozarci, veliko kock ledu in odpirač za steklenice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec