Špela Šimenc | 19. 5. 2022, 19:30

Hitro nabiranje prahu tik po čiščenju? TAKO ste lahko bolj učinkoviti

Profimedia
Hitro nabiranje prahu tik po čiščenju? TAKO ste lahko bolj učinkoviti (foto: Profimedia)

Obrišete prah, naslednji dan je stanje pa slabše kot pred čiščenjem. Znano? Preberite, kaj lahko storite, da se bodo površine vsaj malce dlje svetile. 

Dom brez prahu ne obstaja, lahko pa njegov nivo držite v mejah normale, kar je tudi zelo priporočljivo z zdravstvenega vidika. Prah niso samo delci iz narave, pač pa je vanj ujeta tudi marsikatera škodljiva kemikalija.

Prah se sveže obrisanih površin zelo hitro oprime, drži pa tudi to, da ga na teh površinah hitreje opazite. Če prahu ne čistite pravilno, lahko takrat, ko delate red, naredite še več - nereda.

Če v boju s prahom, niste zelo učinkoviti, bo treba zamenjati metodo čiščenja, pripomočke ali pa kar oboje.

Najbolj učinkovit pristop pri brisanju prahu je od zgoraj navzdol. Najprej višji predeli (strop, stene, svetila), nato nižje površine. In osnovno pravilo: najprej brisanje prahu, nato sesanje. Strokovnjakinja Vera Peterson (v članku, objavljenem tukaj) svetuje uporabo krpe iz mikrovlaken, ki jo namočite v toplo vodo. ''Tako se bo prah zbral in ne samo premikal,'' pravi. Ta krpa je tudi odlična v boju s prstnimi odtisi na pohištvu.

 

Strokovnjakinja pa odsvetuje uporabo včasih zelo priljubljenih omel iz perja, ki po njenem mnenju prah samo dvignejo in prestavljajo po prostoru. 

Leglo prahu v stanovanju so preproge in te je potrebno vsaj enkrat na teden temeljito presesati. Pri tem bodite pozorni na to, da je sesalec v dobrem stanju, da vrečke niso prepolne. Zgodi se namreč, da namesto vase, sesalec prah ob nepravilnem rokovanju vrača nazaj v prostor. Strokovnjaki svetujejo, da se prah po vsem stanovanju obriše vsaj enkrat tedensko.

Usnjeno sedežno garnituro preprosto obrišete z vlažno krpo. Kaj pa oblazinjeno pohištvo? Za to obstaja en prav poseben trik. To so gumijaste rokavice in mišice. Nadenite si gumijaste rokavice in z njimi drgnite po površini oblazinjenega pohištva. Na ta način se bodo s pomočjo statike dvignili prah, umazanija, lasje, pasje dlake in verjetno še kaj drugega. Pri roki imejte sesalec, da vsebino lahko takoj pospravite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.