Š. Š. | 2. 11. 2022, 21:04

Je sušenje oblačil v stanovanju res zelo škodljivo za zdravje?

Profimedia

V jesenskih in zimskih mesecih nam pogosto zaradi vremenskih razmer ne preostane drugega, kot da oblačila obesimo na stojalo za sušenje kar v dnevni sobi. A za zdravje to ni najboljša rešitev! Kaj storiti? 

Če nimate sušilca in četudi ga imate – določena oblačila potrebujejo klasično, naravno sušenje. A v vlažnih jesenskih in zimskih dneh je to na svežem zraku misija nemogoče. Takrat stojala svoj prostor najdejo običajno kar v osrednjem bivanjskem prostoru. Znano?

Sušenje oblačil v notranjih prostorih lahko poveča vlažnost zraka za kar 30 % in ustvari idealne razmere za razvoj spor plesni. V kolikor imate sušilnico ali primerne podstrešne prostore, s sušenjem v notranjosti ni nič narobe.

Če pa se to dogaja v prostorih, kjer bivate, lahko nastale razmere negativno vplivajo na vaše zdravje, na delovanje pljuč in dihal. Lahko se pokažejo ali izzovejo določene alergije, težave z očmi, kožo, glavobol ...

Vse skupaj je še slabše, če uporabljate močan pralni prašek ali mehčalec, ki ob sušenju na primer ob radiatorju izhlapevata in odišavita celoten prostor. A to je še najmanjši problem, ni namreč zdravo ves čas vdihavati teh kemikalij. Prekomerna vlažnost se lahko izrazi tudi na stenah stanovanja, kjer se pojavi plesen.

Profimedia

Problem je jasen in strokovnjaki so si enotni, da oblačil ni dobro sušiti v stanovanju. Kakšna pa je rešitev?

  • Za sušenje izberite prostor, kjer se člani vaše družine zadržujejo najmanj pogosto. To so na primer kabineti ali t. i. utility.
  • Če ne gre drugače in sušite v dnevni sobi, poskrbite za redno zračenje in uporabljajte nežna naravna pralna sredstva.
  • Načrtujte pranje tako, da se bodo oblačila sušila takrat, ko ste v službi in otroci v šoli. Ko pridete domov, oblačila pospravite in dobro prezračite stanovanje. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.