Š. Š. | 5. 8. 2022, 14:30

Le kdo jih nima doma? Imamo nasvet, kako pravilno očistiti in vzdrževati lesene deske za rezanje

Profimedia
Le kdo jih nima doma? Imamo nasvet, kako pravilno očistiti in vzdrževati lesene deske za rezanje (foto: Profimedia)

Ni Slovenca, ki ne bi imel v kuhinji lesene deske. So izjemno izjemno uporaben pripomoček, a les potrebuje posebno nego in skrb. Tudi vas jezi vonj po čebuli in česnu, ki ves čas ostaja priosten? 

Lesene deske za rezanje so enostavne za vzdrževanje, a pri tem je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil. Morate jih očistiti po prav vsaki uporabi. Kako? Vsekakor na roke in zelo narobe je, če jih perete v pralnem stroju. Čiščenje je sicer precej enostavno. Zdrgnite desko z gobico, toplo vodo in detergentom. Nato jo obvezno osušite s suho krpo.

Nikoli na leseni deski ne pustite dlje časa stati vode ali katerekoli druge tekočine.

Ta se hitro vpije v desko, pusti za seboj madeže in kar je še huje – neprijeten vonj. Če se to zgodi, obstaja način, kako desko povrniti v prvotno stanje. Desko posolite in nato drgnite z gobico in toplo vodo.

Profimedia

Še hujši je na primer vonj česna, ki se ga nikakor ne moremo znebiti.  Znano? V tem primeru na desko iztisnite kar precej limoninega soka in drgnite.  

Kako leseni deski podaljšati življenjsko dobo?

Če imate kakovostno leseno desko in če zanjo skrbite pravilno, vas bo spremljala zelo dolgo. Takole pa ji lahko življenjsko dobo še podaljšate:

  • Živila režite enakomerno po vsej deski in ne vedno samo na eni strani.
  • Desko vedno shranjujte v notranji in nikoli v zunanji kuhinji, saj je les občutljiv na vremenske razmere.         
  • Čeprav večina tega ne počne, boste desko ohranili tudi tako, da jo boste enkrat na mesec dobro naoljili, lahko kar z olivnim olje. V nasprotnem primeru se deska izsuši, sčasoma nastanejo razpoke in nekoč poči. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.