Š. Š. | 1. 10. 2022, 17:11

Kako shranjevati kavo, da ostane čim bolj aromatična?

Profimedia

Pomemben del rituala pitja kave je tudi njen čudoviti vonj. A kaj, ko se tako hitro razdiši. Pa jo hranite prav ali jo kar odprto položite v omaro? 

Kava je popolna, če je prav izbrana, prav shranjena in prav skuhana. O tem, kako se kuha kava, je pred časom za nas spregovoril mojster Aleš Gorenc. Tokrat pa o tem, kako bi morali hraniti kavo, da čim dlje ostane čim bolj aromatična. Scott McMartin, član Starbucks Green Coffee Quality group, svetuje, da se kavo hrani v neprozorni, neprodušno zaprti posodi v shrambi.

Kavo hranite proč od svetlobe, vročine in vlage.

Če nimate posode, ki bi tesnila neprodušno, strokovnjak svetuje, da posodo dodatno zavijete v plastično vrečko, ki jo tudi dobro zatesnite.

Nekateri prisegajo na to, da se kavo hrani v zamrzovalniku. Zamrzovanja kave McMartin ne priporoča, saj zaradi temperaturnih sprememb kava spremeni okus in spominja na karton. ʺV zamrzovalniku se spremeni struktura celic, kar povzroči izgubo olj, ki dajejo kavi aromo in okus,ʺ razloži strokovnjak.

Toda, če ste kupili večji paket kave v zrnju, zamrzovalnik sploh ni tako slaba ideja.

Če kavo zamrznete za največ en mesec in če med tem časom posode, kamor ste jo shranili, ne odpirate, strokovnjaki svetujejo, da kavo razdelite v več manjših plastičnih vrečk in jih neprodušno zaprete ter zamrznete. Ko kavo potrebujete, pustite, da se zrna odmrznejo na polici, v roku dveh tednov pa jo zmeljite in popijte. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.