N. V. | 30. 6. 2023, 21:19

Večna dilema: kako pravilno ohladiti pečico (z odprtimi ali zaprtimi vrati)?

Profimedia

V toplih mesecih so temperature v domu že tako ali tako povišane, zato si marsikdo želi, da bi se pečica, ki oddaja dodatno toploto, čim prej ohladila.

Po peki hrane v pečici, predvsem pri visokih temperaturah, traja nekaj časa, da se pečica ohladi. To je še posebej problematično v toplejših mesecih, ko so temperature v domu že tako ali tako povišane. Mnogi pustijo pečico odprto, da bi pospešili postopek.

Pečice nikar ne ohlajajte tako, da jo pustite odprto

Strokovnjaki pa pravijo, da je ta način hlajenja bolj škodljiv kot koristen. Razlogov za to je več. Vroč zrak iz pečice namreč lahko poškoduje bližnje pohištvo, kar je tudi zapisano v navodilih glavnih proizvajalcev kuhinjskega pohištva.

Profimedia

Pohištvo, ki bi lahko bilo najbolj prizadeto zaradi vpliva toplote, je tisto z aluminijastimi stranicami – materialom, ki je zelo občutljiv na temperaturne spremembe. Lesena vrata naj bi manj trpela zaradi škodljivih vplivov previsoke toplote, kljub temu pa lahko dolgoročno poškodujemo barvo.

Če res želite, da so vrata pečice odprta ...

Če pustimo pečico po peki odprto le rahlo, nenehna napetost prav tako "obremeni" tečaje, ki uravnavajo odpiranje in zapiranje pečice, tako da se ti lahko trajno poškodujejo, poroča srbski portal Krstarica. Če res želite, da so vrata pečice odprta, je bolje, da jih odprete do največje širine. Res pa je, da to predstavlja varnostno tveganje za nas in tiste, ki živijo z nami – še posebej, če so v bližini majhni otroci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol