N.Z. | 11. 1. 2023, 20:30

Si belite glavo, kako očistiti zamaščeno pečico? Rešitev imate na dosegu roke!

profimedia

Polita omaka, drobtine, cvrčeče olje in zagoreli ostanki hrane … vse to se vsakodnevno nabira v vaši pečici, ki jo je nato seveda težko zares dobro očistiti.

A naj vas izziv nikar ne napelje na misel, da je umazaniji lahko kos zgolj kemija! Vsaka kuhinja namreč že premore dve sestavini, ki sta kos tudi tako trdovratni umazaniji, poroča TheKitchn.

Ne boste verjeli, ampak tako velikega čudeža sposobni sestavini sta povsem navadna soda bikarbona in kis!

Vse, kar morate storiti, je, da v posodico zamešate nekaj žlic vode z do polovice napolnjeno skodelico soda bikarbone tako, da boste dobili gosto pasto. To nato razmažite po notranjosti pečice. Poskušajte pri tem premazati kar največjo površino, pri čemer največ pozornosti namenite najbolj zamaščenim področjem.

Nanos zmesi bikarbone z vodo pustite stati čez noč (najmanj 12 ur), medtem pa imate dovolj časa, da dodobra zdrgnete rešetke v pečici.

Po 12 urah vzemite v roke vlažno krpo za pomivanje posode in pobrišite kar največ zdaj dodobra posušene paste iz sode bikarbone. Nato vlijte nekaj kisa v priročno pršilko in z njim popršite po mestih, kjer se soda bikarbona še drži površine. Videli boste, da je kis s sodo bikarbono reagiral tako, da se je nežno zapenilo. Še enkrat vzemite v roko vlažno krpo in prebrišite spenjena mesta kisa in sode bikarbone. Postopek ponavljajte, dokler so v notranjosti pečice še ostanki sode bikarbone.

Končni rezultat bo pečica, ki se bo znotraj sijala, kot bi bi bila povsem nova.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu