Š. Š. | 10. 1. 2023, 21:05

Pomivalni stroj ali ročno pomivanje – kje porabimo manj vode? (presenečeni boste)

Profimedia

Danes imajo že skoraj vse kuhinje pomivalni stroj. Kljub temu številni raje pomivajo posodo – sploh če te ni veliko – na roke. Prepričani so, da tako porabijo manj vode. To drži? 

Če ste tudi vi med tistimi, ki skušate z majhnimi koraki privarčevati, potem ste gotovo že razmišljali o tem, na kakšen način je najbolj optimalno pomivati umazano posodo. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da pomivalni stroj porabi manj vode kot pa pomivanje na roke. Po nekaterih raziskavah uporabnik za zvrhano korito umazane posode porabi tudi več kot 50 litrov vode, medtem ko sodobni pomivalni stroji to lahko uredijo s samo 12 litri.

ʺDejstvo je, da nočno pranje v pomivalnem stroju (vsako noč) namesto 10 minut ročnega pomivanja na tedenski ravni lahko prihrani tudi do 300 litrov vode,ʺ je za The Spruce povedala strokovnjakinja Tanya Klien. Kot je dodala še ena strokovnjakinja s področja gospodinjskih aparatov, Morgan Eberhard, kar 40 % ljudi še vedno verjame, da pomivalni stroj porabi več vode v primerjavi z ročnim pomivanjem:

ʺV resnici pa poln pomivalni stroj posode porabi toliko vode, kot jo porabimo v 2 minutah ročnega pomivanja.ʺ 

Pri tem pa je pomembno, da pomivalni stroj uporabljate pravilno. Prvo pravilo je, da ga prižgete, ko je ta popolnoma poln. Posoda naj se med seboj ne prekriva, prav tako pa je za dolgoročno učinkovito delovanje pomembno redno čiščenje stroja. Če posoda res ni zelo umazana, izberite krajše programe. Pa še to: strokovnjaki pravijo, da sodobni pomivalni stroji ne potrebujejo predhodnega izpiranja, tudi tukaj lahko prihranite precej vode. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.