Š. Š. | 22. 11. 2022, 21:02

Zakaj je spanje v hladni spalnici zelo priporočljivo?

Profimedia

Ne boste se prehladili, ne bo vas zeblo in ne boste se počutili nelagodno. Ima pa spanje v hladni spalnici izjemno veliko presenetljivih koristi.

Preden izklopite radiator, seveda poskrbite, da je vaša odeja dovolj topla, kajti drgetanje v spalnici ne bo koristilo nikomur. Sicer pa ima spanje v dobro ohlajeni spalnici veliko koristi za zdravje in dobro počutje. Vsaj tako trdijo nekatere raziskave in veliko tistih, ki so to začeli prakticirati tudi sami. Med njimi Megan Slack, ki je svojo izkušnjo opisala za Homes & Gardens.

Zapisala je, da je spanje v hladni spalnici (pri 17 stopinjah Celzija) izjemno izboljšalo njene navade.

ʺPoleti sem opazila, kako slabo je zaradi vročine moje spanje, zato sem se odločila, da moram spalnico ohladiti,ʺ pravi Slackova.  V jesenskem in zimskem času s tem seveda ni nobenih težav, toda ali ni premrzlo?

Slackova pravi, da je res precej mrzlo in ko pride iz kopalnice nazaj v spalnico, drgeta. A na drugi strani opazi, da je njeno spanje veliko bolj kakovostno, ponoči se ne zbuja več, zjutraj pa se zbudi naspana in spočita. Edina slaba stran hladne spalnice je ta, da se je zjutraj malo težje spraviti iz tople postelje.  Kaj pa pravi znanost o tem? Prav nič slabega.

Strokovnjakinja za spanje Whitney Roban kot idealno temperaturo za spanje priporoča precej ekstremnih 16 stopinj Celzija (minimum), vsekakor pa ne več kot 20 stopinj Celzija.

Tudi priporočila drugih strokovnjakov se gibljejo okoli 18 stopinj. Ko zmanjšate temperaturo, se začne proizvajati več melatonina, izjemno pomembnega hormona za spanje. Prav tako v hladni spalnici ponoči ne boste imeli težav s potenjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.