J. B. | 22. 11. 2022, 06:00

Se v vašem domu močno rosijo okna? Imamo preproste nasvete, kako se znebiti kondenza

Profimedia/fotomontaža

Gre za težavo, ki se pojavlja v vseh domovih, tako starejših kot tudi novejših. K sreči pa je več kot obvladljiva z že malo vloženega truda. 

Imate tudi vi v vašem domu težavo z vlago? Niste prepričani, ali je to res tako? Če je vlage v prostoru preveč, se kaže tudi v obliki kondenza na oknih. In nikar se ne slepite: preveč vlage ni v redu. Tvori namreč plesen in povzroča težave z zdravjem. Ob tem se seveda poraja vprašanje: kako poskrbeti, da bo vlage ravno dovolj? 

Plesen negativno vpliva na dihala

Čeprav je kondenzacija pogostejša v hladnejšem vremenu, se dejansko lahko pojavi kadarkoli v letu. Je pogosta in tudi neprijetna. Do nje pride, ko je vlažen zrak v vašem domu v stiku s površino, katere temperatura je nižja od temperature zraka. Najpogosteje do nje prihaja na oknih. Kako se znebiti kondenza, ki lahko vodi do nastajanja plesni, nastajanja vodnega kamenja na oknih, luščenja barve in poškodbe lesenih elementov, je vprašanje, ki zanima številne. Rešitev pa je preprostejša, kot si morda mislite. 

Najpomembnejše navodilo je v osnovi preprosto: zmanjšajte raven vlage v vašem stanovanju.

Kondenz sam po sebi ni posebej škodljiv, lahko pa vodi do nastanka plesni, ki negativno vpliva na dihala. To si velja še posebej zapomniti, če v vašem domu živijo tudi starejši in otroci.

Profimedia

Najbolj preprost način, kako preprečiti rošenje oken in drugih steklenih površin, je redno zračenje bivalnih prostorov. Marsikdo noče niti pomisliti na to, da bi odpiral okna, ko je zunaj ledeno mrzlo, toda verjemite - pomagalo bo. Seveda vam prostorov ni treba zračiti ves čas. Dovolj je že, da prostor prezračite enkrat dnevno, in sicer za najmanj 20 minut. To bo občutno zmanjšalo raven v vašem domu.

Na višjo raven vlage lahko vplivajo tudi kuhanje, pranje in sušenje perila. Takrat je zračenje prostorov še toliko pomembnejše. Strokovnjaki priporočajo tudi rahlo odprto okno v času, ko spite.

Za vzdrževanje primernega ravnovesja vlage v vašem stanovanju je tudi nujna tudi konstantna temperatura notranjih prostorov. Izklapljanje grelnih naprav, recimo tedaj, ko spite, in povečevanje želene temperature prostora tedaj, ko imate občutek, da vas zebe, ne velja za ustrezno prakso.

Profimedia

Toliko pomembneje je, da ogrevanja ne izklopite tedaj, ko je zunaj najbolj hladno; torej ponoči. Hladne površine so idealne za nastajanje kondenza.

Po prhanju vedno odprite okno v kopalnici

Pri opravljanju najbolj osnovnih družinskih opravil, kot sta recimo kuhanje in prhanje, velja upoštevati nekaj najbolj preprostih navodil. Pri kuhanju - gospodinjstvo na ta način dnevno proizvede kar do tri litre vlage - velja lonce pokrivati s pokrovkami. Koristi tudi uporaba ventilacijskih naprav. Po prhanju vedno odprite okno v kopalnici, s tem boste poskrbeli, da bo vroč in vlažen zrak hitreje zapustil prostor. Prav tako se ne prhajte pri odprtih vratih, saj se v tem primeru vlaga širi tudi po drugih prostorih.

Kondenz na oknih se najpogosteje pojavi čez noč, takrat je med notranjo in zunanjo temperaturo največja razlika. Težavo lahko omilite s temeljitim zračenjem tako pred spanjem kot tudi takoj po tem, ko se zbudite.

Večji stroški so povezani z boljšo izolacijo bivalnih prostorov. Če imate večje težave z nastajanjem vlage, je izboljšanje izolacije strošek, ki se vam bo na dolgi rok splačal. Priporočljiva so tudi okna z dvojno zasteklitvijo, toda tudi s tem je povezana zajetnejša finančna investicija.

Profimedia

Obstajajo celo barve, ki preprečujejo pojav in razvoj bakterij ter zidne plesni. Takšne barve so najkoristnejše v prostorih, kjer nastaja največ vlage - v kuhinjah in kopalnicah.

Izogibajte se sušenju perila v zaprtih prostorih

V zimskih mesecih se velja izogibati sušenju perila v zaprtih prostorih. S sušenjem štirih kilogramov običajnega perila lahko v vaš dom spustite tudi do dva litra vode. Če ne gre drugače, kot da perilo sušite v zaprtih prostorih, poskrbite, da bodo ti dobro prezračeni. Tudi razvlažilec zraka vam bo še kako koristil.

Ob tem ne pozabite: okna, na katerih se nabira kondenz, velja redno čistiti. V tem primeru se bo plesen težje razvila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.