Š. Š. | 28. 5. 2022, 09:01

Rumene madeže od potenja lahko z belih oblačil očistite TAKOLE

Profimedia/fotomontaža
Rumene madeže od potenja lahko z belih oblačil očistite TAKOLE (foto: Profimedia/fotomontaža)

Poletje je čas za lahkotna bela oblačila. A kaj, ko določeni deli pod vplivom znojenja tako hitro porumenijo. Preberite, kako jih očistiti.

Edina slabost belih oblačil je njihova barva. Če je večino madežev kljub vsemu enostavno očistiti, pa so nekateri bolj trdovratni. Denimo rumeni madeži, ki nastanejo kot kombinacija znoja in kemikalij vašega deodoranta. Včasih potrebujejo več kot eno 'obravnavo' v pralnem stroju, pa še kar niso v brezhibnem stanju. Kaj storiti?

Pri izbiri deodoranta izbirajte takega, ki nima ali ima minimalno dodanega aluminija. To bo zmanjšalo nastajanje rumenih madežev.

Namig št. 1

V kuhinji poiščite:

  • sodo bikarbono,
  • vodikov peroksid (kupite ga v lekarni ali specializirani trgovini),
  • detergent za pranje perila,
  • zobno ali katero drugo ščetko.

Najprej oblačilo zmočite z hladno ali mlačno vodo (ne vročo). Vse sestavine zmešajte v pasto in jo nanesite na madeže. Pustiti stati 30 minut in nato oblačilo normalno operite v pralnem stroju.

Namig št. 2

V pasto zmešajte samo sodo bikarbono in vodikov peroksid. Nanesite na madež, malo podrgnite s prsti in normalno operite.

Namig št. 3

Vzemite zobno ščetko (najbolje svežo) in zobno pasto. Podrgnite po rumenih madežih in oblačilo operite kot običajno v pralnem stroju.

Namig št. 4

Najbolj nenavaden namig, ki prav tako deluje, vsebuje - aspirin! Pravzaprav dva. Potrebno jih je zdrobiti in zmešati z mlačno vodo. Nanesite na oblačilo in počakajte vsaj pol ure, preden ga operete.

Izjemen odstranjevalec madežev je tudi sonce.

Namesto, da oblačilo sušite v sušilnem stroju, poskusite vsaj bela obesiti na sonce. Marsikateri madež bo skozi proces sušenja popolnoma izginil. Pomembno je, da je oblačilo izpostavljeno direktim sončnim žarkom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.