Nika Vajnhandl | 21. 8. 2022, 20:00

Se Slovenci radi igramo? Odgovoril nam je lastnik trgovine z družabnimi igrami

Aleksandra Saša Prelesnik

Ste vedeli, da dandanes obstaja nešteto družabnih iger? Ste navdušeni nad serijo Igra prestolov? Imajo igro, v kateri lahko preizkusite, kako bi se obneslo, če bi živeli v tem fiktivnem svetu. Iščete igro zase in svojega partnerja? Obstajajo igre, ki vas bodo še samo bolj zbližale. Samski pa ne pozabite: igranje družabnih iger vam lahko pomaga spoznati nove ljudi.

Ko odrastemo, postane skoraj družbeno nesprejemljivo, da se še igramo. No, razen morda, če igramo za denar. Je sicer nekaj "iger za odrasle", kot na primer tarok in remi; bolj drzni, pa kdaj tudi "vržejo" kakšno enko. Te igre igramo, ko utegnemo: na dopustih ali tistih redkih koncih tedna, ko se srečamo s starimi prijatelji.

Jure Malovrh Rebec, lastnik specializirane trgovine za družabne igre Črna luknja, odkrito pove, da je že od nekdaj rad igral družabne igre.

Aleksandra Saša Prelesnik

Črna luknja

Specializirana trgovina za igre Črna luknja se je odprla leta 1998. Takrat je bil Malovrh Rebec študent na Fakulteti za matematiko in fiziko. Kot navdušenec je že uporabljal svoje dobro poznavanje iger in izbiral, katere igre bi Slovence zanimale in katere ne – katere so tiste, ki naj stojijo na policah trgovin. Odločil se je, da si bo z delom prodajalca povečal študentske prihodke. Osem let pozneje je ustanovil podjetje Ponva in postal lastnik trgovine Črna luknja.

Profimedia

Podjetje Ponva se ne ukvarja samo s prodajo iger v Črni luknji, temveč igre tudi distribuirajo. To pomeni, da jih lokalizirajo in poslovenijo: ponudijo slovenske verzije najrazličnejših svetovno znanih in priljubljenih iger. Poleg tega podpirajo tudi slovenske ustvarjalce družabnih iger. Teh naj bi bilo po besedah Malovrha Rebca vedno več, saj so "snovalci ali avtorji družabnih iger vzeli platformo za financiranje Kickstarter za svojo".

Če še niste zašli v gnezdo vseh iger, ki obstajajo, naj opišem, kako je videti trgovina v Ljubljani, nasproti poljanske gimnazije: polna je iger! Pravzaprav, moraš paziti, kje stopaš, saj je iger toliko, da je poleg stolov in miz, ki dovoljujejo, da se ob priložnostih stranke tam igrajo, skoraj premalo prostora za vse. Ko človek to vidi, ga postane, kar sram, da zna igrati zgolj tistih nekaj iger ...

Aleksandra Saša Prelesnik

Kakšne igre zanimajo Slovence?

V Sloveniji je dolgo časa bilo zelo malo iger, medtem ko sta bili Italija in Nemčija glede tega bolj razviti. Razvoj družabnih iger pri nas se je začel šele v devetdesetih letih, pojasni Malovrh Rebec.

Čeprav je bilo pri nas dolgo let na voljo le malo iger, so te bile pri vsaki hiši – kar je še en kazalnik tega, da se Slovenci zelo radi igramo.

In katere igre največ kupujejo Slovenci, ki zahajajo v Črno luknjo? Pravi, da so zelo priljubljene igre, ki jih igramo na zabavah. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Novejše družabne igre, ki jo zelo radi kupujejo, so dobble, pictionary in jungle speed, pravi pa, da se še vedno proda veliko kart enka, tarok in monopoly, ki veljajo med Slovenci za najbolj priljubljene družabne igre.

Poleg tega imamo Slovenci po besedah vodje trgovine zelo radi tudi črkovne igre: igranje z besedami ali črkami. Tukaj sta najbolj priljubljeni igra s kartami codenames in igra boggle, pravi.

Pove, da otroci obožujejo igro taco mačka koza sir pica. Ker se zdi veliko iger v trgovini zahtevnih, se odločim, da v pisarno uredništva odnesem kar to. Poglejte video, ki dokazuje, kako smo se novinarji Metropolitana namučili, da smo jo osvojili. Spremljajte nas na TikToku!

@metropolitan.si To igro obožujejo otroci in … tudi naše novinarke.😆 ➡️ Na Metropolitan.si lahko preberete intervju z lastnikom trgovine z družabnimi igrami. #metropolitan #metropolitansi #tiktokslovenija #slovenskitiktokerji #fyp #foryou #fypシ #družabneigre #game ♬ Funny Song - Cavendish Music

Kakšne igre obstajajo?

Obstaja zelo veliko iger, na policah trgovine jih je (po moji presoji) videti nešteto. In vse so zelo različne. Poleg tega, da se razlikujejo po tem, komu so namenjene, je razlika tudi v tem, kaj zahtevajo od igralca. Če si kot pojem družabne igre predstavljamo igranje taroka, enke, človek ne jezi se ali monopoli, mi Malovrh Rebec pojasni, da danes pojem družabne igre zajema igre širše.

Aleksandra Saša Prelesnik

Nekatere igre so precej kompleksne – niso tipične namizne, kot človek ne jezi se: ni klasične table, figuric in kocke. "To ni uradna delitev," opozori, preden mi vodja trgovine poskuša razložiti, kakšne vrste iger vse lahko najdemo.

Aleksandra Saša Prelesnik
  • Poleg klasičnih družabnih obstajajo še strateške igre s figuricami: kot že ime pove, imajo veliko figuric. Vsak igralec ima svojo vojsko, potem pa se na maketi bojišča bojujejo. Igre so lahko celo sestavljene iz več različnih figur, ki jih lahko dokupiš posebej; lahko pa dokupiš tudi table, s tem pa samo širiš svoje igralno polje in zgodbo igre. Priljubljena strateška igra je warhammer.
  • Obstajajo tudi bolj zbirateljske igre, po navadi s kartami. Karte si lahko igralci med sabo zamenjajo in tako bogatijo svoj kupček. Mlajši bralci zagotovo prepoznajo tak primer igre: igro s kartami yu-gi-oh! in pokemon.
  • So pa tudi takšne, ki temeljijo na igranju domišljijskih vlog. Igralec kreira lik in ga igra: ob tem pa sedi za mizo. V bistvu narekuje zgodbo svojega lika, določa, kaj naj počne.

Popularna kultura in družabne igre

V trgovini lahko družabno igro zase najde res vsak. Na polici opazim, da imajo igro o seriji Igra prestolov in vodjo trgovine vprašam, koliko popularna kultura posega v to panogo.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Precej," prizna in razloži, da se je začelo z Gospodarjem prstanov, ko so navdušenci knjig začeli izdelovati domišljijske igre, da bi lahko vstopili v fiktiven svet, ki ga je ustvaril avtor knjig J. R. R. Tolkien.

Z leti namesto klasičnih "abstraktnih" družabnih iger postaja vedno bolj pomembna zgodba, svet, v katerem se igra dogaja.

Aleksandra Saša Prelesnik

Igranje iger v Črni luknji

Kot se za trgovino z družabnimi igrami spodobi, nudi tudi stole in mize, ki vabijo stranke, da igre preizkusijo kar takoj.

Aleksandra Saša Prelesnik

Če pa želite igrati točno specifično igro z drugimi navdušenci v bližini, pa organizirajo tudi večere za igranje različnih iger. 

"Namen družabnih iger je, da so družabne in da se ljudje ob njih, ali pa zaradi njih, družijo," pojasni Malovrh Rebec in vabi, da izkoristite prostor, kjer ne obsojajo, ampak celo podpirajo igranje. Ti večeri sicer kdaj potekajo celo na drugih lokacijah, saj je obiskovalcev toliko, da postane trgovina, natrpana z igrami, premajhna. 

Aleksandra Saša Prelesnik

In kdo na te dogodke hodi? Predvsem vsi, ki igrajo strateške, zbirateljske ali domišljijske igre, saj to niso takšne vrste iger, pri katerih bi se lahko navodila njihovi prijatelji naučili na hitro na zabavi, temveč zahtevajo pripravo na igranje. 

Prednosti igranja družabnih iger

Poleg tega Malovrh Rebec pravi, da opazi tudi nekaj mladih, za katere je vesel, da raje kot na ulici ali doma za računalniki, preživijo čas na tak način, za dobro staro igranje.

Ne le, da je igranje družabnih iger najboljši način, da spoznaš ljudi, so tudi dober pripomoček za samorast.

Pri igranju družabnih iger ljudje po navadi pokažejo svojo pravo naravo. "Pri družabnih igrah maske kaj hitro odpadejo," pravi Malovrh Rebec. Recimo, vsi vemo, da se precej hitro pokaže, kakšnega temperamenta je soigralec. Družabne igre od človeka zahtevajo, da se sooči s svojimi čustvi, a na kontroliran način. Če si, medtem ko igraš, v čustveni stiski, se ta, ko vstaneš od mize, izniči. Ponudijo miselno sprostitev, kar v času hitrega življenja in stresa pridobiva pomen.

Aleksandra Saša Prelesnik

Zdaj, ko veste, kakšne igre obstajajo, vas gotovo mika, da poskusite kakšno novo. Ne glede na to, za katero se boste odločili, pa vedite, da je pri družabnih igrah najbolj pomembno, v kakšni družbi jih igrate. Ne pozabite, igranje družabnih iger zbližuje ljudi, krepi odnose in vam lahko pomaga spoznati nove ljudi.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu