Uredništvo | 3. 2. 2024, 07:00

Ste opazili, da vaš pralni stroj ne opere več dobro oblačil? To je najpogostejši razlog!

Profimedia

Včasih se zgodi, da oblačila iz pralnega stroja ne prihajajo več čista kot nekoč. In velikokrat je razlog povsem banalen. Tudi vi delate to napako? 

Pričakujemo, da nam bo pralni stroj iz leta v leto, dan za dnem, neumorno in brezhibno opral vsa naša oblačila, ob tem pa veliko ljudi pozablja, da tudi pralni stroj potrebuje čiščenje.

Če mu tega ne damo, hitro začne protestirati. Kako? Tako, da oblačila po pranju niso več brezhibno čista, pač pa celo s kakšnim dodatnim madežem.

In velikokrat tudi z vonjem, ki ni svež in tak, kot bi ga od pravkar opranih oblačil pričakovali. Umazanija, ki med pranjem izgine, se med drugim nabira tudi v notranjosti pralnega stroja, zato je potrebno redno čiščenje

Dovolj redno čistite pralni stroj?

Dovolj redno čistite pralni stroj?

Profimedia

Marsikdo ob zgoraj omenjenih težavah pomisli na to, da je njegov pralni stroj potreben menjave, toda največkrat je potreben le vašega 'servisa'. Učinkovito boste stroj očistili povsem naravno - z belim kisom.

Nalijte kis v predalček za prašek in zaženite prazen stroj. Ne samo, da bo stroj povsem čist, tudi neprijetne vonjave bodo na ta način izginile. 

Beli kis je vsestransko uporabno čistilo (velikokrat tudi v družbi sode bikarbone)

Beli kis je vsestransko uporabno čistilo (velikokrat tudi v družbi sode bikarbone)

Profimedia

Vsaj enkrat na mesec dobro obrišite notranjost stroja in ne pozabite na gumo ob pokrovu - tam boste dobro videli, kaj povzroča madeže na vaših oblačilih. Ob tem boste zelo učinkoviti, če boste uporabili krtačko za zobe in tudi ob tem namesto drugega detergenta lahko uporabite beli kis. 

Na koncu z mokro krpo dobro očistite tudi zunanjost pralnega stroja. Nekateri svetujejo, da po čiščenju še enkrat na hitro zavrtite prazen stroj (z vročo vodo) in ko ta konča, še zadnjič obrišite notranjost stroja z mokro čisto krpo.Tako boste poskrbeli, da bodo vaša oblačila čista in dišeča, stroj pa bo deloval brezhibno.