Š. Š. | 24. 8. 2022, 19:10

Veste, kaj je najbolj umazan predmet doma? Zagotovo tudi vi pozabite nanj!

Profimedia

Ko se lotite čiščenja doma zagotovo pobrišete prah s površin, posesate tla in pomijete okna. A obstaja – in to v vsakem prostoru – en majhen zapostavljen predmet, ki je leglo bakterij. 

Že veste, o čem pišemo? To so stikala za luči. Ko pomislite nanje, vam je gotovo povsem jasno, zakaj so to zelo umazani predmeti. Dotikamo se jih z rokami, marsikdaj umazanimi, dotikamo se jih vsak dan, večkrat na dan, ves čas.

Pozornosti v smislu čiščenja pa so deležni le redkokdaj. Razlog, zakaj stikala ne pridejo na vrsto, je tudi v tem, da obstaja veliko strahu za čiščenje z vodo, ko pa je zraven elektrika.

Kako varno očistiti stikala?

A tudi stikala se lahko očistijo povsem varno, je pa vendarle treba upoštevati določena pravila.

Stikal se nikoli ne smete lotiti z razpršilko.

Najboljši način je, da mehko krpo navlažite z vodo, še bolje pa s tekočim čistilom. Krpe nikamor ne namakajte.

Profimedia

Nato pa z vlažno krpo nežno očistite celotno stikalo. Enako dobro delujejo tudi vlažilni robčki. Strokovnjaki ta ritual priporočajo vsaj enkrat na teden, če je v hiši kakšna virusna bolezen, pa še bolj pogosto.

Kaj še spada med najbolj umazane predmete doma?

Poleg stikal za luči so leglo bakterij tudi:

  • Kljuke: za kljuke velja enako kot za stikala, le da zanje ni nobenih izgovorov v smislu strahu pred elektriko. Naj pridejo na vrsto za čiščenje vsaj enkrat na teden, saj si prek njih lahko podajate tudi viruse.
  • Tipkovnica računalnika: raziskava je pokazala, da je skoraj čisto vsak računalnik leglo bakterij, ki lahko povzročijo tudi bolezni.
  • Mobilni telefon: gre tudi z vami tako v toaletne prostore, kot h kuhinjski mizi? Ja, na vsaj eni tretjini mobilnikov se nahajajo bakterije, nekatere izmed njih odporne tudi na antibiotike.
  • Gobice za čiščenje: 362 različnih bakterij se je nahajalo na gobicah, ki so jih pod drobnogled v eni izmed raziskav vzeli strokovnjaki. Dovolj dober razlog za tedensko menjavo. 
  • Kuhinjsko korito: na slabi polovici kuhinjskih korit se zadržujejo bakterije E.Coli in sarmonela.
  • Daljinec za televizijo: četudi televizije ne gledate zelo pogosto, je veliko možnosti, da je tam leglo bakterij. Se spomnite, kdaj ste ga nazadnje - če sploh - očistili?

Poskrbite, da vsi omenjeni predmeti pridejo na vrsto za čiščenje vsaj enkrat na teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.