Š. Š. | 17. 6. 2022, 16:24

Za bolj kakovostno spanje poskrbite za TO v spalnici

Profimedia
Za bolj kakovostno spanje poskrbite za TO v spalnici (foto: Profimedia)

Spalnica je pogosto najbolj zapostavljen prostor v hiši, a v njem preživimo ogromno časa. Ste dobro poskrbeli za pogoje, ki omogočajo kakovosten spanec? 

Pred spanjem se ni dobro preveč najesti, prav tako niso priporočljivi kava in prigrizki, zelo slabo na spanje vpliva tudi svetloba iz ekranov. Pred spanjem je dobro početi tisto, kar vas sprošča. Da se boste dobro naspali, je potrebno poskrbeti tudi za primerno okolje.

Temperatura v spalnici ne sme biti previsoka (ne več kot 20 stopinj Celzija), spalnica mora biti čimbolj izčiščena in urejena (ne prostor odlaganja krame), posteljnina mora biti iz materialov, ki dihajo.

In najbolj pomembno? Tema!  To se zdi povsem logično, toda obstaja kar nekaj odtenkov teme.

Nanjo lahko vpliva svetilka z ulice,  v sosednji sobi prižgana otroška luč, svetloba budilke, celo majhna lučka na kakšni napravi v kotu spalnice.

Nedavna raziskava je pokazala, kako velik pomen ima tema za kakovosten spanec in posledično za zdravje ljudi.

Raziskovalci iz medicinske univerze v Northwesternu (Chicago) so ugotovili, da izpostavljenost že čisto blagi ambientalni svetlobi močno okrni spanec, poslabša delovanje srca in ožilja ter negativno vpliva na presnovne funkcije.

Možgani svetlobo dojemajo tako, da ostanejo aktivni in pozorni, torej se ne umirijo in spočijejo. Izpostavljenost svetlobi aktivira živčenje, ki požene srce in telo vse skupaj dojema kot – dan.

Kako poskrbeti za čisto temo?

  • V spalnici izklopite vse naprave, ki oddajajo svetlobo.
  • Poskrbite za zatemnitev oken s temnimi zavesami, roletami, žaluzijami ali kakšnim drugim senčilom.
  • Če svetloba prihaja iz hodnika, podložite pod vrata brisačo.     

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.