A. B. | 18. 9. 2022, 18:56

Avantura po Kamniško-Savinjskih Alpah brez obžalovanj udeležencev: premagali so tudi sami sebe

Facebook/Highlander Slovenija/fotomontaža
Avantura po Kamniško-Savinjskih Alpah brez obžalovanj udeležencev: premagali so tudi sami sebe (foto: Facebook/Highlander Slovenija/fotomontaža)

Globalna serija pohodniških dogodkov na dolge razdalje ni dirka, kot že tradicionalno poudarjajo njeni organizatorji, temveč udeležencem omogoča, da z vsakim novim kilometrom vsakič znova tudi sebi dokažejo, da zmorejo!

HIGHLANDER Adventure of a Lifetime vsem ljubiteljem pohodov in tudi tistim, ki se na pot podajo z zadržkom do tega, ali jim bo uspelo, povedo, da ne gre ne za tekmovanje, nee za dirko. "Želimo, da naši udeleženci prehodijo svoj pohod v svojem tempu," so zapisali na spletni strani dogodka. Vsak udeleženec, ki pride na cilj v petih dneh, prejme značko 'finišerja' in status HIGHLANDER.

Udeleženci so v petih dneh prehodili 100 kilometrov, s seboj pa so nosili vse potrebno za pot. 

Na pot so se podali Hrvati, Srbi, Nizozemci, Avstrijci in tudi Slovenci, danes pa dosegli cilj, za katerega so se morali pošteno potruditi. "Sestaviti tako traso je zalogaj, saj je veliko omejitev. Prva je ta, da morajo biti tehnične klasifikacije lahke, zato visokogorje odpade, kot drug izziv pa je ta, da je potrebno postaviti kontrolne točke oziroma točke prenočevanja, da so etape uravnotežene. Glede na to, da gre za Kamniško-Savinjske Alpe, nam je to uspelo kar dobro," je v prenosu v živo na Facebooku po zadnjem dnevu povedal snovalec trase. 

Začetek poti je bil pester 

Začeli so v Mozirskem gaju in se podali na pot proti Goltem in Smrekovcu, kjer so dan zaključili s predavanjem o vulkanu, ki je pred dobrimi 23 milijoni let bruhal prav na tem območju. Z nadaljevanjem poti naslednji dan jim je kar nekaj preglavic povzročilo hladno in mokro vreme, saj jih je skoraj od začetka trase "pral dež." "Bil je dan za dežni plašč in čeprav sama pot ni bila zelo težka, je imel vsak svoje bitke z dežjem, žulji in svojimi mislimi," so po koncu drugega dne zapisali na Facebooku.

A tretji dan jim je kljub nadaljevanju dežja postregel z nekaj sonca, zato so bili vsekakor bolj motivirani za zahteven dan s 1219 metri vzpona in 1620 metri spusta. "Hiter postanek v Lučah in gor proti Lepenatki ter do kontrolne točke pri Kranjskem na Štajerskem raku. Lepo se je bilo usesti v topel planinski dom in uživati v okusnem ričetu, pekoči slovenski enolončnici," so navihano pripomnili na Facebooku. 

Predzadnji dan je postregel celo s snegom!

"Ko misliš, da si že vse doživel, pride sneg!" so zapisali na Facebooku in opisali, da so se iz Štajerskega Raka odpravili v smeri Velike planine, znane po več kot 200 kočah, ki so bile sprva pastirsko naselje. Z Velike planine so vsi nadaljevali proti dolini Kamniške Bistrice – ledeniški dolini, kjer so lahko videli izvir ene najčistejših slovenskih rek – Kamniške Bistrice.

Dan zmagovalcev

Po naporni trasi, premagovanju osebnostnih ovir in času za premislek o stvareh, ki so v življenju najpomembnejše, so prispeli na cilj. V prenosu v živo na Facebooku je eden izmed "zmagovalcev" povedal, da je bila pot vsekakor naporna, a bi jo z veseljem ponovil še kdaj: "Kar avantura. Imeli smo sonce, sneg, veter, vse. Tako da je bila kar naporna, ker smo bili premočeni, naši šotori pravtako, tudi oblačila in obutev." 

Želel si je le lepšega vremena, saj meni, da je zamudil kar nekaj čudovitih razgledov. 

Highlanderja, ki sta v trenutku prenosa na Facebooku prispela na cilj sta k temu pripomnila:"Izkušnja je bila mokra (smeh) in tudi premražena. A nagrada danes je bila zagotovo sonce. Sicer pa v splošnem greš čez sebe, narediš nekaj zase in doživiš lepe razglede slovenskih hribov." Ob tem je eden izmed njiju povedal, da si bo najbolj zapomnil to, da ko imaš mokre čevlje, vanje potisneš časopis, počakaš, da vase poskrba vodo in imaš suhe čevlje. 

Polni novega znanja, novih izkušenj, razgledov, ki jim jih je uspelo videti, in zagotovo ponosni, da so premagali sami sebe, so na cilj prispeli s širokimi nasmeški na obrazu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.