Matjaž Šerkezi | 4. 11. 2022, 19:00

Naliv in močan veter! Razmere, ki lahko hitro končajo življenje

Matjaž Šerkezi

Ste vedeli, da se z močjo vetra stopnjuje občutek mraza nezaščitenega telesa? Kakšen je občutek mraza pri -15 ⁰C in močjo vetra 60 km/h?

Novembrski prazniki. Počitnice. Indijansko poletje. Facebook prijatelj mi na "messenger" pošlje fotografijo Matilde z vrha Triglava. Berem zgrožene komentarje, da to pa v gore ne spada. Kot da so vse tiste "frajtonarce, kolesa, pleh muzike" in dnevno trume turistov pa že nekaj čisto vsakdanjega na vrhu očaka in s svojo stalno prisotnostjo čisto legitimne. Skoraj enako kot plezanje na Aljažev stolp, da bomo tisti meter višje, ali pa zadnje čase meni nerazumljivo fotografiranje na vetrnicah. Tistih, na vrhu gora, ki nam povedo strani neba in smer posameznih vzpetin okoli nas.

Priznam, da gre v večini za simpatična ženska telesa v pajkicah in oprijetih majčkah, ki zrejo v daljavo, stoje na eni nogi. Pri vsem skupaj pa zmanjka nekaj tistega malega sivih celic, ki povedo, da vetrnice in simboli na vrhovih niso namenjeni plezanju, ker ob velikem številu obiskovalcev se prej ali slej uničijo. Skušam razumeti vse to početje in nekako bi ga, če bi to počeli najstniki sredi najhujše pubertete. Tako pa gre za odrasle posameznike, za katere lahko ugotovim le, da so zaostali nekje v svojem razvoju.

Matjaž Šerkezi

Ravno sredi odpenjanja koles s strehe škode zazvoni telefon. Center 112. Oglasim se: "A imamo intervencijo?" Glas na drugi strani pa: "Živjo, Šerkezi, boš videl, če. Eden se je izgubil, te zvežem z njim in morda lahko rešiš na daljavo." Ponovno brezpotje čez Ovčarijo s Kalške gore. Malo pod lovsko kočo pot sledi nekaj časa skalnemu grebenu, potem pa zavije v levo in čez slabo viden prehod se v ključih začne spuščati proti Žagani peči v Kamniški Bistrici. Markacij ni, tu pa tam kakšen možic, odpadlo listje je pot še dodatno zakrilo, samooklicani "markacist" iz Repovega kota pa očitno tukaj še ni hodil. Nekje na polovici prečenja proti prehodu pa so speljane stečine, ki vodijo v mišnico. Majhna nepozornost in si ujet. Z izgubljenim sva hitro našla skupen jezik.

Matjaž Šerkezi

Na začetku je potreboval malo špartansko spodbudnih besed. Usmeril sem ga proti poti, ki je bila nekje od 100 do 150 višinskih metrov nad njim. Poslal mi je tudi svojo lokacijo. Koordinate pa so bile napačne. V pogovoru mi je zaupal, da ga je strah, da bo kar obležal. Med usmerjanjem in pogovorom z njim v pripravljenost aktiviram moštvo GRS Kamnik. Za vsak primer, če ga bo treba iskati. Telefonski pogovor prekinja. Po pol ure se slišiva in sporoči mi, da je skoraj na poti in da je srečal še eno skupino petih planincev, ki sestopajo po isti poti. Govorim z enim od njih in zaupa mi, da tudi oni ne poznajo poti in so prvič na njej. Na kratko jim obrazložim, kam morajo nadaljevati in ko mi omenijo, da vidijo v daljavi Skuto, vem, da jim bo uspelo. Kasneje mi sporočijo, da so varno sestopili v dolino.

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Časa so imeli dovolj. Bili so primerno opremljeni. Dnevi pa so bili še topli in bi brez težav lahko počakali na morebitno pomoč. V nasprotju z današnjim dnem, ko se v nalivu s kolesom spuščam z Velike planine.

Matjaž Šerkezi

Gosta megla, da bi jo lahko rezal in skozi katero se lahko gibam le s pomočjo navigacije, hiter padec temperature z 18 na 5 stopinj, naliv in močan veter, so razmere, ki lahko hitro končajo življenje. Sploh v primeru poškodbe. Ključna so kakovostna oblačila: nepremočljiva jakna in hlače, kapa in rokavice. 

Planinska zveza Slovenije/Matjaž Šerkezi

Ste vedeli, da se z močjo vetra stopnjuje občutek mraza nezaščitenega telesa?

Za primer vzemimo, da je zunaj temperatura -15 ⁰C in piha veter s 60 km/h. Pri tem bo občutek mraza -30 ⁰C v brezvetrju. Iz tega razloga je še toliko bolj pomembno, da imamo v nahrbtniku vedno topla in zaščitna oblačila. 

Matjaž Šerkezi
  • Če je občutek mraza pod -10 °C, je malo tveganja za ozebline, obstaja pa tveganje za podhladitev, če ste zunaj dolgo brez ustrezne zaščite. Nosite topla oblačila in obutev z zunanjim slojem, odpornim proti vetru, in nepremočljivo obutev. Ostanite suhi in aktivni.
  • Pod -28 °C, obstaja dodatna nevarnost ozeblin. Izpostavljena koža lahko zmrzne v od 10 do 30 minutah. Preverite, ali so obraz in okončine otrpli ali beli. Pokrijte vso izpostavljeno kožo.
  • Pod -40 °C visoko tveganje ozeblin pomeni, da lahko izpostavljena koža zmrzne v od 5 do 10 minutah (in hitreje pri vetru nad 50 km/h). Vsa koža MORA biti pokrita.
  • Pod -48 °C zelo visoko tveganje za ozebline pomeni, da lahko izpostavljena koža zmrzne v od 2 do 5 minutah (in hitreje pri vetru nad 50 km/h). Skrajšajte ali opustite dejavnosti na prostem.
  • Pod -55 °C izjemno visoko tveganje pomeni, da bo koža zmrznila v manj kot 2 minutah in hitreje pri vetru nad 50 km/h. Zelo nevarno. Ostanite v zaprtih prostorih.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.