Matjaž Šerkezi | 11. 11. 2022, 19:00

"Zima prihaja", ali kako pravilno uporabljati alpinistično čelado

Matjaž Šerkezi

Ste vedeli, da nam čelada zaščiti glavo v primeru padca ali trka z glavo v skalo? Nobena raziskava še ni dokazala, da bi odrasli imeli trše glave kot otroci in s tem razlogom je priporočljivo, da jo uporabljamo tudi sami, v gorah in na kolesu. Zaradi svoje varnosti in kot zgled otrokom.

Zapisal sem kratko besedo – "Zima prihaja". Besedo, ki je bila sinonim za nekaj težkega, nekaj temnega, nekaj nam neznanega v svetovno znani HBO-jevi seriji Igra prestolov. Po polžje se premikam čez mengeško obvoznico. Ljudje hitijo vsak po svoje usode. Petek je. Za marsikoga konec delovnega tedna.

Ko zadiši po fižolovi juhi ...

V rumenih škornjih brcam jesensko listje na poti domov iz šole. S sošolci se prerivamo, se lovimo, tečemo. Z glav si trgamo kape in jih mečemo v obcestni jarek. Zapečenih lic, odprem vrata v kuhinjo. Diši po fižolovi juhi. Vsak petek je bila. Bica jo je že zjutraj pristavila na "šporhert", kjer je počasi brbotala v usodi bližajočega se vikenda.

V črni emajlirani skledi so se na ožarjeni peči žgali makaroni. Rumeni polžki, na debelo zabeljeni z "grumpi".

Rdeči luči izmenično utripata. Nevarnost, opozorilo, nekaj neznanega – Winter is coming. (zima prihaja, op. p.) Mimo švigne modro-bel kamniški vlak in odpelje spomin tople in varne bicine izbe in vonj fižolove juhe neznano kam.

Matjaž Šerkezi

S Terezo na poti proti Gradišču

Iz sna se mi pogled ustavi na silhueti kamniških planin. Za trenutek so pregnale oblake. Sonce trudno steguje še svoje poslednje žarke čez Jermanova vrata, kot da bi hotelo še zadnjič pogledati deželo kranjsko. Vrhove Grintovcev pa je pobelil prvi sneg.

Navsezgodaj sva s hčerko Terezo pedalirala v klanec proti najvišjemu vrhu Velike planine, Gradišču. Šla sva pomagat dnevu iz postelje. Očarana zrla v gore. Dihala sveži zrak. Ponosno opazujem mlado bitje, ki se počasi spreminja v žensko. Dekle, ki se mora boriti z ideali sveta, ki jih na parter postavljajo družbena omrežja in slikajo idealno postavljene prsi, ravno prav veliko zadnjico, gladko kožo brez napak, dvigovanje uteži in mešanje super hrane.

Matjaž Šerkezi

V resnici pa je golo žensko telo kot jutranji sprehod po zasneženih gorah. Z vsakim korakom po snežni odeji razkriva milino in odkriva tančico skrivnosti, zakopano pod globino snega; brez idealov, preprosto, naravno in predvsem čudovito v svoji podobi, ki jo je narisala narava.

V osrčju gora Slovenije, s čudovitim razgledom

Takrat me prešine slika z Instagrama, ki jo umetna inteligenca tako pretkano kaže znova in znova. Ej, Šerki, ne potrebuješ Švice, ne potrebuješ Kanade ne Nove Zelandije. Z Velike planine, v osrčju gora Slovenije, s čudovitim razgledom, svežim jutrom, se pelješ za mladinsko evropsko prvakinjo.

Pomaham planincema, ki stojita pri kapeli Marije Snežne, si zapnem čelado, nataknem rokavice in se s kolesom spustim zanjo.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu čelade

Ste vedeli, da nam čelada zaščiti glavo v primeru padca ali trka z glavo v skalo? Nobena raziskava še ni dokazala, da bi odrasli imeli trše glave kot otroci in s tem razlogom je priporočljivo, da jo uporabljamo tudi sami, v gorah in na kolesu. Zaradi svoje varnosti in kot zgled otrokom.

· Čelada mora imeti oznako UIAA in CE, kar lahko razberemo iz nalepke in sta oznaki za ustrezne teste in s tem garancijo za kakovostjo izdelka.

· V načelu naj bo čelada čim lažja in naj ne bi presegala 340 g.

Matjaž Šerkezi

· Čelado poskusimo s tanjšo kapo in najbolje je izbrati čelado z nastavljivim delom za obseg glave, ki nam omogoča prilagajanje le tega glede na potrebe.

· Čelada naj ima že vgrajene nosilce za čelno svetilko.

· Imeti mora dobro zračenje po sistemu dimnika (točno določena višina lukenj, oblika lukenj in pravšnja količina hladnega zraka od spodaj ter nabrušena notranjost lupine).

Čelado shranjujemo v temnem in suhem prostoru. Ob znakih poškodb jo je treba zamenjati. Življenjska doba čelade je največ 10 let od datuma proizvodnje. V primeru pogoste uporabe pa naj bi jo menjali približno na 5 let.

Matjaž Šerkezi

Čelada naj bi bila vedno pravilno zapeta – ne preveč in ne premalo

V prvem primeru tišči in ovira prekrvavitev, v drugem pa se močno zmanjša učinkovitost pri padcu ali stranskem udarcu.

Čelade med plezanjem ne jemljemo z glave. Lahko se nam izmuzne iz rok ali pa ravno takrat od nekod pade kamen.

Matjaž Šerkezi

Čelade ne smemo nikoli barvati ali nanjo lepiti nalepk, ker to vpliva na kemično zgradbo zunanje lupine, se pravi na njene fizikalne lastnosti. No, kakšna nalepka za spomin ne bo škodila, vendar naj ne bo lupina cela prelepljena.

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Zima prihaja in z njo vedno krajši dnevi. V želji, da bi bile podobe gora z vami vsak dan, zapišite svoj odgovor na vprašanje pod objavo na Facebook profilu metropolitan.si. Odgovor se skriva v besedilu zgoraj, in sicer katero je drugo ime za Kamniško sedlo. Izmed vseh pravilnih odgovorov bomo enega izžrebali in mu podarili planinski koledar za leto 2023.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.