3. 10. 2022, 10:00

3 nasveti za krepitev imunskega sistema: imamo preprost RECEPT za domačo jesensko juho iz sladkega krompirja

Terme Sveti Martin

Zakorakali smo v čarobno jesen toplih barv, šelestečega listja in omamnih okusov jabolk, kostanjev, buč in drugih sezonskih pridelkov. Da nas nižje temperature in številne obveznosti ob začetku novega šolskega leta ne bodo položile v posteljo s prehladom, z vami delimo nekaj nasvetov za krepitev imunskega sistema.

Jesen je s sončnimi dnevi, čudovito obarvano naravo in toplim soncem idealen letni čas za aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, pohodništvo in tek. Združite prijetno s koristnim, obiščite nove kraje in se obenem še razmigajte. Najprej preberite nasvete za krepitev imunskega sistema, spodaj pa vas čaka še enostaven recept za domačo jesensko juho iz sladkega krompirja.

#1 Motivirajte se za gibanje

Z gibanjem na svežem zraku boste pospešili prekrvavitev in povečali odpornost. Saj poznate tisti blagodejni občutek po opravljeni vadbi, kajne? Naj nižje temperature ne bodo izgovor, da tičite notri. Priskrbite si topla in udobna športna oblačila in hop na svež zrak! Nastavite se sončnim žarkom, ki so odličen vir vitamina D, ta pa igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

#2 Povečajte odpornost z zdravimi obroki

Naravno odpornost proti prehladom in virusom gripe lahko učinkovito okrepite z uporabo okusnih sezonskih sestavin in uravnoteženo prehrano. Med priljubljena jesenska živila spadajo tudi buče in sladki krompir, ki z živahno oranžno barvo lepo popestrijo naše krožnike.

Sladki krompir je bogat z vitaminom C, ki med drugim pomaga pri uspešnem spopadanju s stresom.

Zdravilne lastnosti živila so prepoznali tudi v prenovljeni restavraciji Le Batat v Termah Sveti Martin, v kateri kot že ime pove na jedilniku kraljuje ta posebni gomolj. Pri oblikovanju novega menija so razširili ponudbo za vegane in jedilnik zasnovali tako, da lahko gostje sestavine kombinirajo po lastnem okusu. Ker v hladnejših dneh še posebej radi posežemo po kremnih zelenjavnih juhah, spodaj z vami delimo recept za juho iz sladkega krompirja, ki vas bo pogrela in oskrbela z vitamini ter minerali.

Profimedia

#3 Poskrbite za zdravo spalno rutino in umirjanje

Ste vedeli, da lahko za dober imunski sistem veliko naredite z dobrim spancem in umirjanjem? V zadnjih letih je čedalje več govora o pomenu spanja za splošno zdravje in počutje. Študije kažejo, da na telesno, duševno in čustveno stanje vplivata tako trajanje kot kakovost spanja. Kako torej poskrbeti za najboljši izkoristek nočnega počitka?

Ob večerih se umaknite od zaslonov s škodljivo modro svetlobo in novic, ki bi vas vznemirjale.

Poskrbite za primerno osvetlitev prostorov, prižgite kakšno svečo in si pripravite pomirjujoč topli napitek. Za doseganje popolne umirjenosti preizkusite vadbo čuječnosti, ki so jo zaradi dokazanega blagodejnega učinka vpeljali tudi v ponudbo Term Sveti Martin.

Terme Sveti Martin

Naj vas čarobni jesenski dnevi spodbudijo h gibanju na svežem zraku in uporabi pisanih sezonskih sestavin v obrokih. S počitkom in čuječnostjo pa poskrbite za uravnavanje stresa. Tako bo vaše telo odlično pripravljeno na hladni del leta in vsakodnevne izzive. 

Domača jesenska juha iz sladkega krompirja

Iščete popolno, lahko, okusno in toplo jesensko jed? Imamo pravi recept za vas. Domača juha iz sladkega krompirja je pripravljena v pol ure in izgine v manj kot minuti.

Sestavine:

  • 3 srednje veliki korenčki
  • 2 stroka česna
  • 1 velika čebula
  • 2 sladka krompirja (srednje velikosti)
  • 1 cm naribanega svežega ingverja
  • 1 liter zelenjavne osnove
  • sol, poper, limona
  • ½ čajne žličke čilija v prahu po želji
Profimedia

Postopek:

  1. Čebulo in česen pražimo 2-3 minute in med stalnim mešanjem pazimo, da se ne zažgeta.
  2. Dodamo narezano korenje in pražimo še 2 minuti, po potrebi dolijemo malo jušne osnove.
  3. Dodamo narezan sladki krompir in vse skupaj prelijemo z juho, posolimo in začinimo s soljo, poprom, čilijem in limoninim sokom.
  4. Kuhamo približno 20-25 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
  5. V blenderju ali s paličnim mešalnikom juho zmiksamo, da dobimo kremno teksturo. 
  6. Potresemo z bučnimi semeni in bučnim oljem ter serviramo.

Dober tek vam želimo!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.