19. 9. 2023, 11:22 | Vir: STA

Razkrili nove prejemnike Michelinovih zvezdic (neverjetno, kaj je doletelo Ano Roš)

Profimedia

Kuharski mojstri so nestrpno pričakovali prihod novega vodnika, ki ga nekateri imenujejo tudi rdeča biblija.

V Ljubljani so danes četrtič slovesno proslavili izbor restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Kuharski mojstri so se ob tej priložnosti zbrali na slovesnosti v Ljubljani, kjer so proslavili prihod novega vodnika, ki ga nekateri imenujejo tudi rdeča biblija, ter prejeli označevalne tablice z letnico 2023 in slavne kuharske jakne.

Slovenske Michelinove zvezdice

Ana Roš Stojan si je s Hišo Franko priborila tri Michelinove zvezdice, restavracija Milka z Davidom Žefranom dve, sedmim restavracijam pa so naklonili po eno zvezdico.

Danijel Čančarević

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

Vsako leto večji napredek

Lani so Michelinovi inšpektorji Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš Stojan podelili dve zvezdici, po eno zvezdico pa je prejelo devet restavracij s svojimi kuharskimi šefi.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020. Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani.

"Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.