Marijana Podhraški | 23. 3. 2023, 20:00

Poskusili smo novo blejsko sladico: kakšna je bila in ali bi lahko izpodrinila slavno kremšnito?

Profimedia/M.P./fotomontaža

Dve plasti vaniljeve kreme na podlagi iz maslenega testa, na vrhu tanek premaz iz marelične marmalade, s čokoladno povrhnjico. Je že dovolj za takojšnjo pozornost vseh sladkosnedov v tej državi?

Po objavi, da so v priljubljenem turističnem biseru tik pred sezono dobili novo sladico z imenom Riklijeva rezina, smo brž preverili, kje jo že strežejo in če je res tako dobra, kot je videti. Sploh pa, ali bi lahko celo izpodrinila v slovenski tradiciji globoko zakoreninjeno blejsko kremšnito, obvezno darilo, ki ga prinesemo domov z izleta na Gorenjsko. Je prišel čas za novo kulinarično zvezdo? 

Starodavni recept in projekt Rikli 

Letos mineva že 70 let, odkar je blejska kremšnita nastala v slaščičarski delavnici tamkajšnjega Hotela Park, ravno v njihovi Kavarni Park se jih danes poje tudi največ. A preden so se leta 1953 pod njo podpisali slaščičarski mojstri znanega blejskega hotela — in to skoraj celih 100 let pred tem — so gostom tukajšnjega zdravilišča stregli z neko drugo sladko pregreho, navajajo viri današnjih raziskovalcev. To naj bi ustvaril nihče drug kot slavni in za tiste čase nekoliko čudaški švicarski zdravilec Arnold Rikli (1823-1906), ki jo je gostom predstavil kot "švicarsko kremšnito".

Sladica je izdelana iz listnatega testa, jajčne kreme z dodatkom sladke smetane in marelične marmelade, na vrhu pa je okrašena s čokolado in čokoladnim medaljonom s podobo originalnega Riklijevega podpisa.

Gostje v njegovem blejskem zdravilišču so se sicer morali držati zelo stroge diete. A ko so postajali razdražljivi in nejevoljni, so si lahko sladkor v krvi (in razpoloženje) malce dvignili s to dobroto. Ob 200-letnici Riklijevega rojstva so Blejci na podlagi originalnega starodavnega recepta in z nekaj sodobnimi dodatki njegovo sladico poustvarili. Kot nam je povedala direktorica Zavoda za kulturo Bled mag. Lea Ferjan, je izvirni recept priskrbel poznavalec Riklijeve dediščine Vojko Zavodnik

Primerjava s kremšnito

Po svoji zasnovi je nova blejska dobrota priljubljeni kremšniti podobna, a ne enaka. Če za originalno blejsko kremšnito velja, da mora ustrezati strogo predpisanimi meram 7 x 7 x 7 centimetrov, lahko glede Riklijeve rezine že na prvi pogled presodimo, da je precej pod temi velikostmi. Odstopa tudi po svoji obliki: medtem ko je kremšnita kockasta, je Riklijeva rezina bolj podolgovata. 

Zdaj pa še k bistvu oziroma k sestavinam obeh sladic. Obe sta večslojni, pri blejski kremšniti si od spodaj navzgor sledijo listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo in sladkorni posip, močno pa prevladuje jajčna krema. Medtem je Riklijeva rezina sestavljena iz dveh plasti najbolj fine vaniljeve kreme, z vmesnimi maslenimi skorjami, na vrhu je plast marelične marmelade, nato še čokoladna skorja, na kateri je čokoladni medaljon s podobo originalnega Riklijevega podpisa.

Manjša in drugačna, je tudi slajša?

Preden smo se odpravili na Bled, smo se pozanimali, ali je Riklijeva rezina že v ponudbi po tamkajšnjih gostiščih. V znameniti Kavarni Park, kjer se vedno ustavimo na kremšniti, sodeč po telefonskem odzivu natakarja zanjo še niso slišali. A pravzaprav nič čudnega, saj gre za konkurenco njihovi uveljavljeni zvezdi. V kavarni na Blejskem gradu je že del Jezerškovega bogatega menija, v hotelu Triglav bo v kratkem. Ob obisku Bleda smo ugotovili, da številni gostinci niso prepričani, o čem natančno jih sprašujemo, vztrajno so ponujali blejsko kremšnito. Sreča se nam je nasmehnila v Cafe Art Baru, a tu je potrebno reči, da smo bili tja predhodno napoteni s strani Zavoda za kulturo Bled. Table pred gostinskim lokalom, ki bi gostom sporočala, da lahko pri njih poskusijo blejsko novost — ekskluzivo turističnega kraja — niso imeli.

Veselje, ko se je na krožniku pred nami končno pojavila trenutno ena najbolj aktualnih slovenskih sladic, je bilo zato še toliko večje. Lahka in ravno prav sladka kombinacija okusov je takoj dvignila razpoloženje, tako kot je Rikli upal, da bo. Morda nekoliko bolj prefinjena in ne tako nasitna kot kremšnita, hrskava in nežna obenem, gotovo pa vredna iskanja. Riklijeva rezina je izvrstna sladica za vse, ki se navdušujejo nad kombinacijo vanilije in čokolade in je zelo dobrodošla pridobitev v blejski kulinarični ponudbi. No, ko bo prav zares končno zaživela v ponudbi.

Bo izpodrinila kremšnito? Zakaj bi jo, a gotovo bo ob obisku Bleda zdaj zelo pogosto tudi vprašanje: "Gremo na Riklijevo rezino?"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.