Š. Š. | 28. 5. 2022, 06:00

Evropsko sadje se kar kopa v toksičnih pesticidih: TUKAJ jih je največ

Profimedia

Nedavna študija je razkrila izjemen porast toksičnih pesticidov pri sadju na evropskem trgu. Na drugi strani pa Evropska komisija trdi, da je kontaminiranega sadja manj. Kdo nas zavaja?

Gre za analizo organizacije Pesticide Action Network (PAN), ki je po poročanju euronews.com v popolnem nasprotju s trditvami Evropske komisije o tem, da kmetje uporabljajo manj zdravju škodljivih pesticidov. 

''Potrošniki so danes v neprijetni situaciji. Vsi nam svetujejo čim več svežega sadja, to pa je na drugi strani prepojeno z zdravju škodljivimi pesticidi.''

Tako pravi Salomé Roynel iz PAN-a. Raziskava, ki je potekala med letoma 2011 in 2019, je pokazala, da pesticide vsebuje kar tretjina vseh jabolk ter polovica češenj, hrušk in breskev.

Na kar 87 % belgijskih in 85 % portugalskih breskvah so zaznali vsaj pet zares škodljivih snovi. Kiviji so bili na primer deset let nazaj skoraj povsem 'čisti', danes pa jih ena tretjina že vsebuje pesticide.

Za najbolj kontaminirano sadje so se izkazale borovnice, breskve in jagode.

Zelenjava je manj izpostavljena škodljivim pesticidom, kljub temu pa so tudi pri njej zaznali porast. Največ pesticidov je na zeleni.

Največ okuženega sadja in zelenjave so našli v Belgiji (34 % vzorcev) in na Irskem (26 % vzorcev). Več kot petina vzorcev je bilo kontaminiranih v Franciji, Nemčiji in Italiji.

Na drugi strani na Evropska unija trdi, da so leta 2019 zaznali kar 12 % padec škodljivih pesticidov. PAN trdi, da so v ozadju veliki lobiji, zaradi katerih prikrivajo resnico. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.