8. 9. 2022, 13:26 | Vir: STA

Michelin že tretjič podelil zvezdice najboljšim restavracijam pri nas: na vrhu kulinaričnih doživetij nekaj sprememb

STA/fotomontaža

Slovenski kuharski mojstri so se zbrali v Ljubljani, kjer so se razveselili prestižnih pohval. Najvišje ocene med gurmani priljubljene kulinarične "biblije" je prejelo 10 restavracij, kar je več kot lani.

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

STA


 
Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarjata Mate and Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart. Po eno zvezdico so obdržale restavracija Atelje, Dam, Grič, Gostilna Pri Lojzetu in Hiša Denk.

Kuharski mojstri so se ob tej priložnosti zbrali na slovesnosti v Ljubljani, ker so proslavili prihod novega vodnika, ki ga nekateri imenujejo tudi rdeča biblija, ter prejeli označevalne tablice z letnico 2022 in slavne kuharske jakne.

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest.  Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v Michelinov izbor priporočenih restavracij pa je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

Višanje gastronomskega standarda 

Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je mogoče opaziti po vsej državi. "10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije," je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.