J. Z. | 19. 7. 2022, 21:27

Kakšen dosežek! Med najboljšimi na svetu tudi slovenska restavracija

Facebook/Hiša Franko
Kakšen dosežek! Med najboljšimi na svetu tudi slovenska restavracija (foto: Facebook/Hiša Franko)

Slovenska kulinarika znova navdušuje po celem svetu. Tokrat je z opaznim uspehom na slovesnosti v Londonu nase opozorila priljubljena slovenska kuharska mojstrica. 

Najnovejši seznam 50 najboljših restavracij na svetu, ki so ga svečano razglasili v Londonu, je navdušil tudi slovenske ljubitelje dobre hrane. Hiša Franko iz Kobarida, ki jo vodi Ana Roš, se je uvrstila na 34. mesto. 

Z velikim dosežkom so se pohvalili na Facebooku, kjer so se zahvalili vsem, ki so jim pomagali na poti do uspeha. "Na zdravje naši neverjetni ekipi! Smo hvaležni in ponosni," so dodali. 

Ocenjevalci so izpostavili, da je Roševa Slovenijo na svetovni kulinarični zemljevid postavila že z imenovanjem za najboljšo chefinjo na svetu v letu 2017, nase pa je opozorila tudi z gostovanjem v priljubljeni Netflixovi kulinarični seriji Chef's table

Navdušila jih je tudi idilična lokacija restavracije v dolini reke Soče, ki privablja obiskovalce s celega sveta. 

Navdušeni nad uspehom slovenske kuharske mojstrice 

O Roševi so zapisali, da se je šolala za visoke položaje v diplomaciji in pridobila diplomo iz mednarodnih odnosov, a jo je življenjska pot vodila v kuhinjo Hiše Franko. Tam se je sam priučila kuhanja in sedaj pripravlja izvrstne specialitete iz svežih sestavin, ki so lokalnega izvora. 

Dodali so, da je Hiša Franko pravzaprav velika hiša na podeželju, v kateri Ana Roš ne vodi le restavracije, temveč s sodelavci tudi stara sir, v poletnih mesecih pa vodi vinski bar. Prav tako so obiskovalcem na voljo lokalno pivo in majice iz ekološkega materiala. 

Hiša Franko je sicer leta 2020 kot prva restavracija v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici, lani pa jih je tudi obdržala. 

Na prvo mesto priljubljenega seznama 50 najboljših restavracij na svetu se je uvrstila restavracija Geranium iz Københavna, na drugo Central iz Lime, na tretje pa Disfrutar iz Barcelone. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.