A. B. | 8. 10. 2022, 20:42

Mislite, da se boste zaradi kruha zredili? Dietetičarka podira vse mite

Profimedia

Beli, mešani ali polnozrnati hlebec? Izbira se zdi težja, kot je zares. 

Je kruh z vidika zdrave prehrane zares eno izmed bolj redilnih živil? Nekateri raje kot belega ravno zato kupujejo temnega ali mešanega. Dietetičarka Natalie Mokari je namignila, da temu ni vedno tako: "Veliko mojih strank meni, da ne bi smele jesti kruha, kar me žalosti, saj je kruh odličen vir polnozrnatih žit," je med drugim povedala za CNN. 

Pozabite na mite o kruhu 

Kruh je po besedah Mokari kot ogljikov hidrat ključen za vzpostavljanje uravnotežene prehrane, glede na rezultate študije iz leta 2017 polnozrnati kruh velja za enega izmed preprečevalcev sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja ter raka debelega črevesa, trebušne slinavke in želodca. "Ogljikovi hidrati so hrana za možgane. Brez njih preprosto nimate dovolj energije," poudarja. 

Profimedia

"Če iščete najbolj zdrav kruh, morate upoštevati veliko dejavnikov – med drugim vrsto kruha, ki ga kupujete, in kaj jeste zraven," ob tem razlaga in pove, da le redko zares jemo le suhi kruh. 

V primeru, da imate težave s krvnim sladkorjem, ob kruhu pojejte zdrave maščobe in beljakovine, s čimer boste ohranjali energijo, ki vam jo omogoča kruh kot ogljikov hidrat. Tovrstno kombinacijo priporoča tako za polnozrnati kot beli kruh. 

"Če na primer pripravljate zajtrk, skušajte kruh kombinirati z jajci, avokadom ali arašidovim maslom," pove in doda: "Sendvič si lahko privoščite tudi za kosilo, saj vsebuje beljakovine, zdrave maščobe in ogljikove hidrate." 

"Gre za ravnovesje," ob tem pripomni Steph Grasso, dietetičarka iz Washingtona.– "Kruh vam bo dal energijo – zaradi njega se boste dobro počutili." 

Kateri kruh in zakaj? 

Polnozrnati kruh vsebuje več vitaminov, polnozrnatih žit in vlaknin ter manj negativno vpliva na krvni sladkor, kar je lahko koristno za ljudi, ki imajo inzulinsko rezistenco, pojasnjuje Mokari. Da bi se izognili zavajajočim nalepkam, preverite seznam sestavin – če gre res za polnozrnati kruh, mora biti prva beseda "polnozrnat",  opozarja in vzpodbuja, da so sestavine v kruhu čim bolj preproste. 

Za črevesne mikrobe je koristen kruh iz kislega fermentiranega testa

Kruh s semeni je lahko pomemben za vnos dodatnih vlaknin. Če je le mogoče, kruh kupujte v domačih pekarnah. Tam lahko kupite kakovosten in svež kruh z enostavnimi sestavinami, je svetovala.

Profimedia

Kaj pa dietni kruh ali kruh z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov? Sama pravi, da ni njihova ljubiteljica, saj vse pogosteje vsebujejo "nepotrebne sestavine za izboljšanje okusa." 

Lep izgled in višja cena – to ne pomeni, da je kruh kvaliteten 

"Višja cena in lično pakiranje ne pomenita vedno kakovostnejšega izdelka," je za CNN opozorila Grasso in poudarila, da v kruhu uživajte, v kolikor ga imate radi, saj boste le tako srečni in zadovoljni tako vi, kot vaše telo. Zato ne sedite na predpostavki, da boste zaradi njega pridobivali na teži.

"Kruhu in drugim živilom, bogatim z ogljikovimi hidrati, ki so bila demonizirana, je treba odvzeti stigmo in jih vključiti v uravnoteženo prehrano," pove Mokari in doda: "S svojim telesom morate lepo ravnati." 

Ogljikovi hidrati so pomembni, brez njih pa se lahko počutite tudi razdražljivi in nesrečni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.