A. B. | 8. 10. 2022, 19:02

Imamo odgovore, kako lahko prepoznate melanom na svoji koži

Shutterstock

Ste na obrazu ali telesu opazili spremembe obstoječih znamenj ali nastanek novih ali netipičnih sprememb na koži? Preverite, kdaj je obisk pri zdravniku nujen.

Maligni melanom nenujno nastane iz znamenja, pač pa tudi kot na novo nastala sprememba na zdravi koži. Normalna znamenja so okrogle ali ovalne oblike, z jasnimi robovi, manjša od premera 6 mm in enakomerno obarvana. Večina teh se začne pojavljati v otroštvu. 

Lucija Kračun, dr. med., spec. družinske medicine, opozarja, da se lahko videz znamenj sčasoma spreminja, nekatere pa lahko s starostjo celo izginejo, zato je nujno, da si v dnevu nekaj trenutkov časa vzamete za samopregled. 

Shutterstock

Ko telo proizvaja preveč ali premalo melanina ... 

Znano je, da pigmentni madeži oziroma starostne pege najpogosteje pojavijo, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina. In večina ob besedi staranje takoj pomisli na gube. Ali v najboljšem primeru na gube in povešeno kožo.

Leta v resnici prinesejo kombinacijo gub, hiperpigmentacij, izgube elastičnosti in volumna.

Tekstura in barva kože ob tem pomembno vplivata na to, kako izrazite bodo te spremembe. Čeprav je neizogibno, da je z leti elastina in kolagena, beljakovin, ki koži dajeta prožnost, strukturo in oporo, vse manj, dokler se njuno nastajanje skorajda povsem ne ustavi. Za nameček je v podkožju še vse manj maščobnih celic, ki tvorijo zaščitno bariero in vežejo vlago, ob njihovem pomanjkanju, pa le-ta postane suha in včasih neprijetno napeta ter hrapava.

Shutterstock

Zakaj so gube torej opaznejše na čelu, pod očmi, na dekolteju ali zgornji strani dlani? "Ker je koža tam najtanjša! In enako 'pravilo' velja tudi na splošno – znaki staranja so manj vidni, če imate debelejšo kožo, saj so celice dermisa gosteje skupaj in bolj kompaktne," pojasnuje Lucija Kračun. 

Kaj so netipična znamenja oziroma spremembe? 

"Prvi znaki melanoma so običajno sprememba velikosti, oblike ali barve kožnega znamenja," opozarja Kračunova in dodaja, da je zgodnejše prepoznavanje melanoma mogoče z uporabo sistema ABCDE. Gre za preprost način ugotavljanja sprememb in odstopanj znamenj. 

A stoji za asimetrično obliko. Bodite pozorni na nepravilno oblikovana in nesimetrična znamenja. 

B stoji za nepravile robove. To so znamenja z nepravilnimi robovi, vozlički in privzdignjenimi robovi ali celo skupki pigmenta ob znamenju.

C stoji za spremembe v barvi. Gre za znamenja z več različnimi barvami ali neenakomerno razporeditivjo barve pigmenta.

D stoji za premer. Bodite pozorni na rast znamenja, ki je večje od 6 mm in druge spremembe, ki jih prej še niste opazili. 

E stoji za privzdignjenost. Spremljajte spremembe barve, debeline, oblike, ki so se pojavile s časom in ob posvetu z zdravniki omenite tudi, če vas znamenje srbi in ali je kdaj tudi krvavelo. 

Kako se zaščititi? 

"Vsi vemo, da je sonce, natančneje njegovo ultravijolično sevanje, najmočnejši zunanji dejavnik, ki poškoduje kožne celice ter razgrajuje kolagen in elastin, zaradi česar se koža na obrazu povesi in kaže znake staranja," pove zdravnica in pove, da več melanina, ki se kot zaščitni plašč ovije okoli celičnega jedra, imate, višja je torej vaša naravna UV zaščita, zato so poškodbe zaradi sonca manjše, izrazitejše linije in gube pa redkejše ter manj opazne. 

A kljub temu opozarja: "Kar pa seveda nikakor ne pomeni, da vam ni treba redno nanašati sredstev za zaščito pred soncem. Melanin v koži nam namreč v najboljšem primeru nudi zaščito, primerljivo z SPF 13 in nič več," zaključi dr. Kračunova.

Zlasti v mladosti je pomembno, da dobro skrbite za svojo kožo ter jo zaščitite pred UV – žarki in drugimi škodljivimi vplivi okolja. Zato se brez kreme za zaščito pred soncem ne zadržujte niti v senci. Ker lahko na koži pride do kemične reakcije ob stiku UV-žarkov z alkoholom in dišavami, ki jih vsebujejo nekatere kreme ali parfumi, morate kozmetične izdelke izbirati zavestno in premišljeno. 

Zato se spoznajte s svojo kožo in jo spremljajte. Zdravnica svetuje, da se izogibajte solarijem in se v primeru toplejših dni med 10. in 16. uro zadržujte v senčnih prostorih, tudi pozimi. 

Profimedia

"Uporabite klobuk s širokimi krajci, lahka temna oblačila z dolgimi rokavi, sončna očala. Za otroke in špotno aktivne so poleti izjmeno pomembna oblačila z UV zaščito, ki morajo biti kvalitetna," še pove. 

Redno opazujte svojo kožo in pojdite k zdravniku, če opazite spremembe. Na hrbtu vam je lahko v pomoč telefon, s katerim si slikate kožo in na 3 mesece primerjate ali je prišlo do sprememb.