P.M. | 2. 6. 2023, 18:53

Slovenski krožnik bi lahko postal najbolj trajnostna jed na svetu: vas zanima, kaj je na njem?

Suzan Gabrijan

S svojo kulinarično mojstrovino se je naš mladi chef Žiga Koprivc uvrstil v svetovni finale za pomembno nagrado S.Pellegrino za družbeno odgovornost.

Nagrada je del najpomembnejšega svetovnega tekmovanja za mlade kuharje S.Pellegrino Young Chef Academy, julija pa bo znano, ali bo njegova jed tudi postala najbolj trajnostna na svetu. Pred razglasitvijo so lahko gostje S.Pellegrino Bruncha na vrtu ljubljanske Lili Novy restavracije jed poskusili.

Just the two of us (Samo midva)

Tako se imenuje krožnik, ki ga Žiga Koprivc sestavil, na njem pa sta postrv in lipa. Nagrado podelijo chefom, katerih jed najbolje interpretira princip, da je hrana najboljša, ko je rezultat družbeno odgovornih pristopov in praks. Za Koprivčevo to očitno več kot velja.

Suzan Gabrijan

Slovenec se bo za nagrado potegoval s 14 drugimi mladimi chefi z vsega sveta, o zmagovalcu pa odloča Sustainable Restaurant Association, mednarodna organizacija, ki vodi projekt Food Made Good, največji svetovni program za trajnost v strežbi hrane in globalno skupnost za spodbujanje trajnosti v industriji gostoljubja.

S.Pellegrino Brunch na vrtu ljubljanske Lili Novy restavracije.

S.Pellegrino Brunch na vrtu ljubljanske Lili Novy restavracije.

Suzan Gabrijan

Poseben dosežek naših mladih chefov

Slovenija je na letošnji izdaji tekmovanja dosegla izjemen uspeh, poleg Grčije smo namreč edina država, iz katere sta se v regijski finale za JV Evropo in Mediteran, uvrstila kar dva naša chefa – poleg Žige še Mojmir Šiftar. 

Žiga Koprivc in Mojmir Šiftar.

Žiga Koprivc in Mojmir Šiftar.

Suzan Gabrijan

Slednji je že leta 2015, takrat kot komaj 22-letni mladenič oral ledino za sodelovanje Slovencev na tem prestižnem tekmovanju.

Na brunchu znani kuharski obrazi

Na dogodku so o tekmovanju in o trajnosti v gastronomiji spregovorili tudi izjemni gostje. Med njimi Janez Bratovž iz Restavracije JB, ki je na tekmovanju S. Pellegrino Young Chef Academy sodeloval kot sodnik leta 2019 in Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, ki je sodeloval kot mentor Mojmirja Šiftarja in kot sodnik leta 2016.

Suzan Gabrijan

Udeležila sta se ga tudi mlada chefa Kaja Balentič, sous chefinja v restavraciji AFTR Jorga Zupana in superfinalistka Masterchefa 2020, in Kristian Zule iz Stare Gostilne v Piranu, ki je bil na letošnji razglasitvi nagrad Gault & Millau imenovan za mladi talent 2023.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.