Ž.A. | 14. 4. 2022, 07:00

To so velikonočne jedi, na katere ne smete pozabiti čez praznični vikend

Profimedia

Prihajajo velikonočni prazniki, kadar nečesa nikakor ne zmanjka. Seveda govorimo o hrani! Preberite, o katerih tradicionalnih dobrotah govorimo.

Velika noč se za marsikoga začne s postom in konča z bogato obloženo mizo. 

Poleg tega obstajajo še druga opravila, ki morajo biti na velikonočni vikend opravljena. Govorimo o pospravljeni hiši, opranemu perilu, številnih obiskih bližnjih in pripravi velikonočnih jedi.

Katere jedi se bodo znašle na vašem krožniku?

Tradicionalno je, da za velikonočni zajtrk pojemo:

  • domačo orehovo potico,
  • šunko,
  • pirhe in
  • hren.
Zbrali smo nekaj tradicionalnih receptov, ki so malce spremenjeni:
Jabolčni hren

Zakaj ne bi tokrat poizkusili jabolčnega hrena namesto navadnega? Ponudite ga h kuhanemu mesu. 

Sestavine za 4 osebe:

  • 150 g svežega hrena,
  • 250 g jabolk,
  • 1 ščepec sladkorja,
  • 1 ščepec soli,
  • 3 žlice olja,
  • 3 žličke kisa.

Postopek, ki vam bo vzel le 15 minut.

1. Tri žlice kisa zmešamo s tremi žlicami vode. Hren olupimo, drobno naribamo in takoj zmešamo z razredčenim kisom.

2. Jabolka operemo, olupimo, jim odstranimo peščišča in na drobno naribamo. Zmešamo jabolka in hren, dodamo še ščepec sladkorja in soli, tri žlice olja, dobro premešamo in postrežemo v servirni posodici.

Dodatni nasveti

  • Namesto kisa lahko uporabite limonin sok.
  • Olje lahko nadomestite s sladko smetano.
  • Uporabite kisla jabolka.

Pri nakupu velikonočne pisanke bodite pozorni na naslednjo informacijo: Še vedno velja previdnost pri nakupovanju izdelkov Ferrero.

Makova potica

Zakaj bi vedno jedli orehovo potico? Dajte priložnost makovi potici. 

Sestavine za 14 oseb:

  • 250 g mletega maka,
  • 5 dl mleka,
  • 100 g masla,
  • 150 g sladkorja,
  • 3 jajca,
  • 3 žlice drobtin,
  • 1 žlička naribane lupinice limone.

Testo:

  • 500 g moke,
  • 20 g kvasa,
  • 0,5 žličke soli,
  • 1 limona,
  • 70 g masla,
  • 70 g sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 1 rumenjak,
  • 2,5 dl mleka,
  • 3 žlice ruma.

Za pekač:

  • 20 g masla.

Za premaz:

  • 1 jajce.

Postopek, ki vam bo za pripravo vzel 3 ure, za kuhanje 1 uro in 10 minut.

1. Iz sestavin za testo pripravimo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati.

2. Pripravimo makov nadev: na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom in makom, zavremo in na zmernem ognju počasi kuhamo 15 minut. Ko se mak zmehča, ga odstavimo in še vročemu primešamo maslo, sladkor, drobtine in naribano limonino lupinico. Makov nadev ohladimo.

3. Jajca ubijemo in v dve skledi previdno ločimo beljake od rumenjakov. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Ohlajenemu maku z metlico primešamo rumenjake, nazadnje pa nežno še beljakov sneg.

4. Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu. Stranica naj bo približno tako dolga, kot je dolg obod modela za potico. Testo namažemo z nadevom skoraj do roba; tam, kjer bomo končali zvijanje testa, pustimo nekaj centimetrov roba, sicer testa ne bomo mogli stisniti. Testo s pomočja prta zvijemo natančno in čim bolj na tesno. Pri tem ga rahlo vlečemo. S tem bomo preprečili, da bi med peko v potici nastali mehurji. 

5. Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Potico previdno položimo v pekač, rahlo potlačimo in na več mestih prebodemo s pletilko. Pekač damo v pečico, ki jo nastavimo na temperaturo 50 °C in pustimo potico vzhajati pol ure. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo vzhajano potico, nato pa povečamo temperaturo v pečici na 180 °C. Potico pečemo od 55 do 65 minut. Preden vzamemo potico iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali je pečena: če je igla suha in skoraj čista, je potica pečena.

6. Pečeno potico vzamemo iz pečice. V modelu jo pustimo 5 minut, nato pa jo zvrnemo na desko. Pokrito s prtičkom pustimo počivati 20 minut, nato jo narežemo in postrežemo.

Dodatni nasveti

  • Sestavine za potico hranimo na sobni temperaturi vsaj nekaj ur, preden se lotimo priprave.
  • Delamo v toplem prostoru brez prepiha.
  • Testo ne sme biti pretrdo, ker bo potica presuha, če bo premehko, pa boste potico težko preložili v model.
  • Po tem receptu lahko spečemo eno potico v večjem okroglem modelu ali dve v manjšem okroglem modelu za potico ali v pravokotnem pekaču. V tem primeru razdelimo testo na dva dela in naredimo dve potici.
Preberite tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.