6. 8. 2022, 10:00

Vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte stran!

Profimedia

Tudi vi odvečno vodo, v kateri ste kuhali riž, preprosto zlijete v odtok? Preverite, kaj morate narediti s skoraj zdravilno vodo.

Ste kdaj brali ali slišali za kitajsko vasico Huang Luo? Tam živijo ženske, ki so znane po svojih čudovitih sijočih in neverjetno dolgih laseh. Veliko si jih postriže samo enkrat v življenju – ko so stare 18 let, to storijo na posebni slovesnosti. Nato lase pustijo rasti. 

To je njihova skrivnost ...

Lase operejo oziroma namočijo v vodi, v kateri se je kuhal riž, ki ji dodajo še nekaj drugih organskih sestavin. Mešanico najprej zavrejo v loncu in prelijejo v emajlirano skledo ali vedro. 

Nato z lesenim glavnikom vodo nanašajo na lase, od korenin pa vse do konic. Ta metoda naj bi bila razlog za njihove sijoče lase in tudi, da te ostanejo črne kot oglje tudi v starosti.

Kaj vsebuje voda, v kateri ste kuhali riž?  

Kot je za revijo Stylebook povedala strokovnjakinja, certificirana ekotrofologinja, "riž vsebuje vse vitamine B skupine, razen vitamina B12. Vitamini so ključni za lepo kožo, močne lase in močne nohte."

Ta motna tekočina pa vsebuje tudi številna druga pomembna hranila, kot so vitamin E, magnezij, cink in antioksidant inozitol, ki velja za pomlajevalca las

Namig: največ hranljivih snovi je v luščini, zato je rjavi riž boljši od belega. 

Recept za popolno riževo vodo

Obstajajo trije načini za pripravo riževe vode.

Ti vključujejo: 

  • Namakanje surovega riža v vodi – 30 minut do 2 uri.
  • Kuhanje riža v večji količini vode. 

V obeh primerih lahko prihranite odvečno vodo in jo uporabite kot tonik za obraz ali nego las. 

In potem je tu še tretji način: 

  • Daljše namakanje riža – dan ali več. Tako dobite fermentirano vodo. 

Kot pišejo na strani clevelandske klinike, krajše namakanje ponuja najboljše možnosti za uspeh. S kuhanjem (zlasti, če riž kuhate predolgo), se lahko zmanjša količina nekaterih hranil, medtem ko lahko dolgotrajno namakanje prinese nekatere bakterije. 

Bodo zaradi riževe vode vaši lasje res bolj svetleči in bujnejši?

Tako je za revijo Stylebook razložil züriški dermatolog dr. Martin Kägi. "Teorija pravi, da učinkovine v riževi vodi delujejo kot zaščitni film in lase navlažijo. Fermentirana riževa voda naj bi bila pri suhih in slamnatih laseh še posebej učinkovita, vendar pa to ni znanstveno dokazano."

Na koncu ostane le ena stvar, pravi: preizkusite. Uporabi vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, se izognite le v primeru, če imate vnetje lasišča, da ne bi povzročili dodatnega draženja. 

Uporabljeni viri: health.clevelandclinic.org, www.vogue.com, www.stylebook.de

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.