25. 8. 2022, 20:20 | Vir: Aktivni.si

Želite shujšati? TO je idealen čas vaše večerje

Profimedia
Želite shujšati? TO je idealen čas vaše večerje (foto: Profimedia)

Izberite pravi čas za vašo prehrano in se za vedno znebite odvečnih kilogramov. Dobra spalna rutina je pomemben sestavni del zdravja. Preverite, kdaj je pred spanjem priporočljivo jesti.

Različne študije potrjujejo in strokovnjaki trdijo, da bi morali imeti večerjo pred 20. uro, še najbolje okoli 18. ure, s tem pa bi optimizirali svoje možnosti, da se enkrat za vselej znebimo odvečnih kilogramov.

Zgodnja večerja ima dokazano pozitiven učinek na našo težo, saj podaljša razdaljo pred spanjem in tako spodbuja boljšo prebavo. To je tudi najboljši način, da se izognete nočnemu hrepenenju in hlastanju za hrano in čim bolj omejite shranjevanje maščob v telesu. Danes že vemo, da odvečne kalorije v kateremkoli delu dneva prispevajo k nabiranju maščobnih zalog in je uravnavanje teže predvsem odvisno od skupne količine kalorij, ki jih tekom dneva zaužijete.

Profimedia

Zaužitje več kalorij, kot jih potrebujete, bo sčasoma povzročilo neželeno povečanje telesne mase, toda izpuščanje zajtrkov in uživanje največjih obrokov v drugi polovici dneva lahko vso situacijo še poslabšajo.

Zakaj ni dobro jesti tik pred spanjem?

Dobra spalna rutina je pomemben sestavni del zdravja, zato pa naj tudi vaša prehrana deluje v skladu z zdravimi navadami. Priporočljivo je, da vsaj 2 uri pred spanjem ne jeste več, le tako se bosta vaš želodec in prebava ponoči umirila. Večerji se nikar ne odpovejte, saj s praznim želodcem tvegate, da bo vaše spanje moteno, zaradi lakote namreč ne boste dobro spali. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melissa A. R (@mimiarr)

Če bo vaš zadnji obrok kasneje, obstaja večja verjetnost, da zaradi neprebavljene hrane pride do kisline/ refluksa, hkrati pa obstaja večja verjetnost, da se boste zredili. Za to je kriv melatonin, hormon spanja, ki ga izloča telo, ki aktivno sodeluje pri pridobivanju telesne teže.

Poskrbite tudi, da je vaša večerja lahka, bogata z zelenjavo in beljakovinami.

Pred spanjem se namreč odsvetuje uživanje živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati, saj so ti bogati z energijo, ki pa je pred spanjem ne potrebujete. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by elsa❤️ (@hoskelsa)

Izberete uro, ki bo najbolj ustrezala vašemu urniku

Za hujšanje je najbolj koristno določiti čas večerje, preden zaide sonce, saj takšen časovni okvir ne bo motil vašega cirkadianega ritma, vaše telo in prebava pa si bosta ponoči lahko opomogla in se pripravila na nov dan.

Pomembno je omeniti, da morate za celoten pristop k hujašanju v celoti spremeniti svoje prehranjevalne navade in ne zgolj vse upe staviti na uro večerje, ta vam lahko zgolj pomaga.

Za večje spremembe morate spremeniti prehrano, uvesti v svojo dnevno rutino tudi telesno aktivnost, ter predvsem biti potrpežljivi ter nežni do svojega telesa. Najpomembneje pa je, da sledite svojemu urniku lakote in se temu prilagodite, tudi če vas pograbi nora lakota ob polnoči.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.