Alenka Klun | 20. 11. 2019, 13:55

Miza, ki se sestavlja: dobitnica nagrade za najboljšo Top idejo na sejmu Ambient

Miza III. Oblikovalca: Luka Fabjan, Urša Križman; leto izvedbe: 2019; fotografije: Studio Aino; izdelava: Mizarstvo Jerančič.

Studio Aino

Miza III, ki je na sejmu Ambient prepričala žirijo, da je Studiu Aino podelila glavno nagrado za najboljšo Top idejo, je izdelana iz masivnega hrastovega lesa ter sestavljena s premišljenimi lesenimi zvezami brez vijakov. Funkcionalno je miza sestavljena iz osnovne manjše jedilne mize in okrogle klubske mizice, obe skupaj pa tvorita jedilno mizo za več oseb.

"Izdelek je rezultat kakovostnega razmisleka o sodobnih bivalnih prostorih in na drugi strani predstavlja izjemno dovršen oblikovalski ter mizarski izdelek. Sodobni bivalni prostori navadno združujejo dnevno sobo z jedilnico in kuhinjo, tako da je združevanje klubske in jedilne mizice smiselno. Kadar potrebujemo večjo mizo, navadno lahko pogrešamo klubsko mizico in obratno: kadar ne rabimo velike mize, nam v dnevni sobi koristi manjša mizica."

Studio Aino


Tako o prednostih svojega nagrajenega projekta razmišlja Luka Fabjan iz Studia Aino, ki ga vodita v tandemu z Uršo Križman."Studio Aino je produkt, ki je uspel zajeti najin način življenja, filozofijo, želje in način dela ter jih povezal v zaključeno celoto. Zato je vsak projekt zelo osebne narave, pristnih odnosov in prijetnih dogodkov," pojasnjuje sogovornik, ki se je skupaj s partnerko podal na iskanje pogosto izmuzljive resnice o kakovostni arhitekturi.

"Najlepši del arhitekture je resnica o kakovostni arhitekturi. Resnica je nekaj, kar ves čas raziskuješ, iščeš, preverjaš, dvomiš, na novo pišeš in spet iščeš. Vedno znova se pojavlja vprašanje, kje predmet dobi obliko. Če oblika nastane sama po sebi, potem navadno v sebi ne nosi tiste resnice, ki jo omenjamo. Oblika ima izvor, ima nekaj, iz česar črpa."

Studio Aino

31 kvadratov kot navdih, ne omejitev

Zamisel za mizo III se je rodila, ko sta bila mlada arhitekta, oblikovalca in občasna izdelovalca - posvečata se študiji obrti, kot so mizarstvo, kamnoseštvo, lončarstvo, kovaštvo, prek katerih pobliže spoznavata različne rokodelske tehnike in naravne materiale - postavljena pred izziv prenove stanovanja na 31 kvadratnih metrih. A nista se pustila omejiti majhni kvadraturi, nasprotno, prav v njej sta našla navdih in celo prostor za kuhinjo z otokom.

Studio Aino

"Majhno stanovanje, velike želje, omejene možnosti," izhodišča povzame Fabjan in doda, da so pri projektu sprejeli kompromis in se odrekli ločeni sobi, torej določeni meri zasebnosti. Je pa premišljena zasnova omogočila, da stanovanje pridobi vse, kar imajo večja – kuhinjo z otokom, večjo jedilno mizo, večjo spalnico, večjo dnevno sobo. "S transformacijo z možnostjo uporabe zavese, ki ločuje prostor po trenutni želji, lahko pretvorimo stanovanje v prostor, kakršnega v tistem trenutku potrebujemo," je prepričan.

Studio Aino

Domačnost korejskega hanoka v kleti pod mestom

Ustrašila se nista niti izziva, kako v precej temačnem lokalu v ne ravno navdihujočem okolju poslovnega centra sredi mesta urediti restavracijo, ki bo v koraku s časom in trendi, hkrati pa poklon čutnosti korejske kulture ... "Restavracija Suwon je zahteven projekt, ker je res postavljen v zelo neprijetno okolje rahlo degradiranega poslovnega kompleksa, nahaja se v kletni etaži brez naravne svetlobe, po drugi strani pa navezava na vzhodnoazijsko kulturo daje močan navdih pri razumevanje narave, arhitekture in atmosfere (izhodišče je bila tradicionalna korejska hiša hanok, op. a.)."

Studio Aino

"Restavracija za razliko od stanovanja omogoča nekoliko več manevrskega prostora pri eksperimentiranju in tako so nastale ideje o temnem in grobem stropu, o masivnih neobdelanih kamnih, ki ustvarjajo pristen stik z naravo (pomembno dejstvo za korejsko kulturo). Pohištvo je sestavljeno iz masivnega lesa, ponekod smo imeli priložnost pokazati tudi kakšen poseben detajl. Celostno atmosfero zaključujejo unikatna svetila Urše Križman," doda.

Studio Aino

Skica je tista stvar, ki malo sprosti um

Slog Studia Aino bi lahko skušali povzeti s sloganom "harmonija naravnih materialov, minimalistično oblikovanje, ki s prikazom detajlov ustvarja toplino in domačnost". Njihovo ime je skovanka iz para besed "arhitektura in obrt", hkrati pa tudi poklon ženi slovitega finskega arhitekta in oblikovalca Alvarja Aaltoja, Aino, in vrednotam, ki jih je predstavljala, torej predanost tako svojemu poklicu kot družini. Kot piše v poslanici, velik pomen dajejo naravnim materialom in ročni obrti, saj se sicer izgubi bistvo arhitekture ... Se torej načrtovanja svojih izdelkov lotevajo s pomočjo računalniške miške ali kar "peš"?

Studio Aino

"Analogni svet nas zelo privlači in to na več področjih – fotografija, risanje, izdelovanje (obrti) ...Verjamemo, da se, če se dela lotiš na roke, fotografiraš na film, za izdelek bolj potrudiš, kot če veš, da lahko uporabiš bližnjice za nazaj. Tako močno premisliš vsak korak, preden potegneš črto. In navadno je kakovost izdelka veliko višja. Projekti v začetnih fazah seveda v veliki meri nastajajo s svinčnikom, z maketami. Skica je tista stvar, ki malo sprosti um, saj sicer lahko spregledaš kakšno tehnično omejitev. Nekateri projekti pa nastajajo za mizarsko mizo.

"Zahtevnega detajla se ne da zasnovati na listu papirja, pač pa z dleti in žagami. Tako je nastal tudi detajl mize III."

Preberite še: Rezalna deska z vzorcem čipke (in drugi vrhunski slovenski izdelki za dom ta hip)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.