N. V. | 5. 12. 2022, 20:54

Največja napaka pri pranju zimskega plašča in bunde, ki nas lahko drago stane

VAUDE Support and Help Center

Lahko zimske bunde in plašče peremo v pralnem stroju? Vsekakor gre za občutljiva oblačila, s katerimi je pri čiščenju treba ravnati zelo previdno, če ne želimo, da se uničijo.

Idealno je, da ko je še plašč ali jakna nova, pogledate etiketo, kjer so navedena navodila za pranje. Ni dovolj, da le pogledate, navodila si zabeležite. Kasneje bo etiketa zbledela, informacije o tkanini in čiščenju pa bodo pozabljene.

Jakne ali plašča ne dajte v pralni stroj – tudi ne na najnižjo temperaturo in na najbolj občutljiv program – če proizvajalec priporoča izključno profesionalno kemično čiščenje. Verjemite nam, ta napaka bi vas lahko stala drago – najpogosteje novega plašča ali jakne za zimo.

Če niste prepričani, kakšen je pravilen način za čiščenje zimskega plašča ali suknjiča, za katerega ste odšteli kar nekaj, raje namenite denar za kemično čiščenje. Če ste pa vseeno odločeni, da se pranja lotite sami, pa preberite te nasvete:

Kako oprati prešito bundo ali puhovko?

Prešite bunde ali puhovke so običajno varne za pranje v pralnem stroju. Ne natrpajte bobna – perite le eno bundo naenkrat.

VAUDE Support and Help Center

Ko perete puhovko, v boben postavite silikonske ali teniške žogice – preprečile bodo, da se perje med pranjem nagnete v suknjiču.

Kako oprati suknjič ali plašč z umetnega krzna?

Plašče ali jopiče z umetnega krzna pogosto lahko perete v pralnem stroju. Če to drži tudi za vašega, obrnite plašč ali suknjič na notranjo stran in ga v pralni stroj postavite na 30-stopinjski volneni program. Uporabite blag detergent.

The Spruce

Ko se plašč ali jakna posuši (obvezno na prostem, nikar v sušilnem stroju), umetno krzno nežno skrtačite s krtačo iz naravnih vlaken (ali krtačo za hišne ljubljenčke).

Kako oprati usnjeno jakno ali plašč?

Za usnjena oblačila običajno priporočajo, da jih enkrat na leto nesete v kemično čistilnico. Kljub temu lahko nekatere nečistoče odstranite sami.

Cleaning - LoveToKnow

Mastna mesta na rokavih in ovratniku lahko obrišete z raztopino medicinskega alkohola in vode, kisa in vode ali limoninega soka ter vode, nato pa z raztopino glicerina, ki bo mehčala material. Usnjena oblačila ni priporočljivo potopiti v vodo, pišejo na hrvaškem portalu Dnevnik.hr.

Kako oprati volneni plašč, tvid in kašmir?

Na začetku in na koncu sezone je treba volnena, tvid in kašmirska oblačila odpeljati v kemično čistilo za profesionalno čiščenje – vsaj enkrat na leto, če ne že dvakrat.

The Family Handyman

Obstajajo pa stvari, ki jih lahko naredite, da plašč za dlje časa ohranite v dobrem stanju:

  • Volneni plašč je priporočljivo očistiti z krtalo za oblačila po vsakem nošenju, da odstranite nečistoče s površine.
  • Oblačila teh materialov obesite na kakovosten lesen obešalnik, tako da teža oblačila ne raztegne ramenskega prostora.
  • Po vsakem nošenju izpraznite žepe do konca, da ne visijo, se raztrgajo in ne izgubijo oblike.
  • Ne upognite plašča, ker lahko nekatere tkanine ustvarijo gube, ki jih je nemogoče izravnati.
  • Ne potisnite plaščev v utesnjeno garderobo z drugimi stvarmi – dobro kroženje zraka v omari vam bo pomagalo ohranjati material.
  • Odstranite madeže na plašču ali suknjiču, tako jih pobrišete z bombažno krpo ali papirnato brisačo, ki ste jo prej namočili v hladni vodi. Ne drgnite agresivno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.