Š. Š. | 27. 9. 2022, 19:03

6 kosov, ki jih nikoli ne bi smeli prati v pralnem stroju

Profimedia

Da boste vaša oblačila lahko nosili karseda dolgo, je treba upoštevati določena pravila pri pranju. In čeprav vam to ne ugaja – žal drži, da nekatere stvari pač ne spadajo v pralni stroj. 

Pralni stroj je skoraj čudežna naprava, brez katere si ne predstavljamo življenja. Žal pa ob nepravilni uporabi lahko povzroči slabo voljo. Četudi na nekaterih oblačilih piše, da so primerna za pralni stroj, sta strokovnjakinji  Gwen Whiting in Lindsey Boyd na marthasteward.com za določene kose to odsvetovali:  

1. Volna in kašmir

Tvegano je, ko položite pulover iz kašmirja ali volne v pralni stroj. Najpogostejša posledica je krčenje oblačila. Strokovnjakinji tudi bolj kot kemične čistilnice priporočata malce bolj zamudno ročno pranje.

Kako? Napolnite kad ali umivalnik z vodo, dodajte nežno čistilo (specializirano za volno oz. kašmir). Oblačilo namakajte največ pol ure. Nato kos izpirajte, dokler voda ne postane čista. Oblačilo obvezno sušite na ravni površini.

2. Svila

Tudi za svilo velja, da je ta prefinjen material najbolje oprati doma, in to na roke. To je edina preventiva, da bo vaš dragoceni kos ostal nepoškodovan in točno tak, kot mora biti. Pri pranju uporabite hladno vodo in nežen detergent. Pri sušenju jih lahko obesite, a nikoli na direktno sonce.

3. Modrčki

Verjetno le redkokatera predstavnica nežnejšega spola vedno svoje modrčke pere na roke, a strokovnjakinji priporočata prav to. Pa ne samo zaradi njih, pač pa tudi zaradi drugih oblačil, kamor se lahko zapletejo zanke, ki so na trakovih modrčkov.

Rešitev za to so posebne vrečke, toda vsaj tistih najlepših čipkastih modrčkov raje ne polagajte v pralni stroj. Da se ne raztegnejo, jih sušite na ravni površini.

4. Oblačila z okrasnimi detajli

Oblačila z našitki, bleščicami, vezenjem, perlicami in kakršnimkoli drugim detajlom so zelo delikatna za pranje v pralnem stroju. Strokovnjakinji priporočata, da jih namesto vas operejo strokovnjaki v profesionalni čistilnici ali pa se jih lotite na roke z mlačno vodo. Pomembno je, da takih kosov nikoli ne ožemate.

Profimedia

5. Usnje

Usnje ne reagira dobro z vodo in če le ni nujno, usnjenih oblačil ne perite. Če opazite madež, ga je najbolje očistiti z nežnimi otroškimi vlažilnimi robčki. Če pa vaš usnjeni kos potrebuje konkretno pranje, naj za to raje poskrbi specialist za usnje.

6. Posebna oblačila – suknjiči, plisirana krila …

Tudi posebno strukturirana oblačila, kot so suknjiči, ki imajo podložena ramena, ali plisirana krila, so tvegana za pranje v pralnem stroju. Pravzaprav po pranju skoraj nikoli niso več ista kot pred njim. Zato jih na občasno pranje odpeljite raje k profesionalcem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.