Š. Š. | 7. 8. 2022, 14:19

Ali veste, KAKO pogosto bi morali prati brisače?

Profimedia

Ko pride do pranja brisač, ima vsako gospodinjstvo svoja pravila. Kaj pa pravijo strokovnjaki, kako pogosto bi jih morali prati iz higienskega vidika? 

Nekateri brisače perejo po prav vsaki uporabi, drugi zgolj enkrat na teden. Kaj je bolj prav? Po mnenju strokovnjakov nekje vmes.

Brisače, s katerimi se obrišete po tuširanju ali kopanju, bi morali oprati na vsake 3 do 4 uporabe.

Ko se po umivanju telesa obrišete z brisačo, se nanjo 'odložijo' odmrle celice. Če to traja in traja ter brisače perete bolj poredko, postanejo leglo bakterij.

Za brisače, ki jih uporabljate med vadbo (za brisanje znoja), velja, da se morajo obvezno oprati po vsaki uporabi. Kot tudi za brisače, ki jih uporabite po tuširanju na primer v telovadnici. Tam brisačo namreč odlagate na različna mesta, ki niso nujno čista.

Kako pravilno prati brisače?

Četudi se zdi še tako enostavno, tudi pri pranju brisač veljajo določena pravila:

  • Pomembno je, da brisače takoj po nakupu in še pred prvo uporabo operete. To bo 'odprlo' tkanino, da bo postala vpojna. Veliko novih brisač je ob prihodu na trgovske police močno prepojenih z mehčalnimi sredstvi, zato da delujejo čimbolj mehke in voljne. Toda prav to hkrati tudi povzroči, da brisače ne absorbirajo vode. Da boste stanje popravili, v boben pralnega stroja med prvim pranjem dodajte pol skodelice belega kisa.
  • Brisače vedno perite ločeno od drugih oblačil in upoštevajte navodila na etiketah. Iz higienskih razlogov je priporočljivo brisače prati na čim višji temperaturi.
  • Mehčalca ni priporočljivo dodajati med vsakim pranjem (zgolj na 3 ali 4 uporabe), še več učinka pa bo imel na tem mestu kis. Nekateri strokovnjaki mehčalca pri brisačah sploh ne priporočajo, saj sčasoma povzroči, da brisače zelo slabo absorbirajo vodo.

Kaj pa sušenje?     

Brisače so oprane, kakšno pa je najbolj priporočljivo sušenje? ''Odstranite brisače iz pralnega stroja, jih otresite in preložite v sušilni stroj. Ko je perilo posušeno, ga čimprej vzemite iz sušilca in poravnajte,'' pravijo strokovnjaki pri marthastewart.com. In še:

''Da se izognete zatohlemu vonju preverite, da so brisače res povsem suhe, preden jih zložite v omare.''

Določeni načini sušenja naredijo brisače zelo trde. Tako je na primer sušenje na radiatorju.

Profimedia

Če nimate sušilnega stroja in vas motijo trde brisače, obstaja nekaj ukrepov, ki bodo poskrbeli za mehkobo:

  • V boben med pranjem dodajte kis.
  • Perite pri visokih obratih.
  • Pred obešanjem vsako brisačo posebej dobro otresite.
  • Poberite jih takoj, ko so posušene.
  • Za še večjo mehkobo brisače zlikajte.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.