A. Ko. | 22. 5. 2022, 19:00

KAKO pogosto bi morali menjati posteljnino in zakaj nikoli ne smete narediti TEGA?

Profimedia
KAKO pogosto bi morali menjati posteljnino in zakaj nikoli ne smete narediti TEGA? (foto: Profimedia)

V postelji, odeti v posteljnino, preživimo izjemno veliko časa. Jo perete dovolj pogosto? Preberite, kaj priporočajo strokovnjaki in na kaj vse vpliva čista posteljnina.   

Ko pride do pranja in menjave posteljnine, ima vsak svoje pravilo. Najbolj vestni spijo na svežih rjuhah vsak konec tedna, medtem ko so drugi mesec ali dva zadovoljni z obstoječo. Precej šokantna je raziskava, ki so jo opravili pred časom v Veliki Britaniji in je vključevala 2250 odraslih Britancev.

Pol anketiranih samskih odraslih moških si posteljnino pere samo enkrat na štiri mesece!

12 % jih je komentiralo, da to naredijo takrat, ko se na to spomnijo, kar je včasih tudi samo dvakrat na leto. ''To zares ni dober načrt,'' je ob tem, kot so povzeli pri BBC, za Radio 1 Newsbeat komentirala psihologinja, nevroznanstvenica in strokovnjakinja za spanje, Dr. Lindsay Browning.

Po njenem mnenju je treba posteljnino zamenjati vsak teden ali vsaj vsak drugi teden. Idealno je na 7 do 10 dni. Bolj pogosta menjava naj velja predvsem v toplejšem delu leta. 

Glavni razlogi so higienski, predvsem potenje, odmrže kožne celice in posledično pršice, ki prinesejo svoje posledice (alergije, astma …). 

Pa tudi nespečnost ni zanemarljiv razlog, ki govori v prid pogostejšemu pranju posteljnine. Browningova svojim pacientov, ki se soočajo z insomnijo, svetuje, naj bolj redno perejo svojo posteljnino. Kot pravi, čista posteljnina pomirja in pomaga k bolj kakovostnemu spanju:

''Če imate umazano posteljnino, ki smrdi, postelja zagotovo ni kraj, kjer se boste dobro počutili.'' 

Na pogostost pranja vpliva tudi vaš način življenja. Pogosteje bi morali prati posteljnino tisti:

 • ki se zvečer ne tuširajo,
 • ki posteljo uporabljajo tudi čez dan za branje, poležavanje ...,
 • ki v postelji jedo,
 • ki spijo skupaj s hišnim ljubljenčkom.

Kako prati posteljnino?

  • Priporočljivo je, da se posteljnino zaradi higienskih razlogov pere pri visokih temperaturah, najbolje na 60 stopinj Celzija, če je bela, lahko tudi na 90. 
  • Priporoča se nežno tekoče pralno sredstvo.
  • Čeprav je sušenje v sušilnem stroju najbolj priročno, bosta na svežino in tudi obstojnost posteljnine najbolje vplivala sonce in veter.
  • Likanje bo dodatno uničilo mikroorganizme.

Česa pa ne smete nikoli narediti?

Še posebej pa je treba biti pozoren pri uporabi mehčalca. Ta na tekstilu pusti vonj, ki je lahko pri spanju moteč. Poleg tega vemo, da je mehčalec kemija in vohati to vso noč verjetno ni prav priporočljivo.

Nikoli torej pri pranju posteljnine ne uporabljajte agresivnih mehčalcev z močnim vonjem.

Če že, uporabite naravni, koži prijazen mehčalec brez vonja. Lahko pa posteljnino učinkovito zmehčate tudi z dodatkom kisa, nekateri dodajo še sodo bikarbono (za učinek čiščenja) in naljubše eterično olje. Za mirno spanje se sivka sliši idealno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.