Maja Fister | 4. 7. 2020, 06:00

Obožujete sobne rastline? Potem ne spreglejte teh Slovencev z enako strastjo!

@adansoniia

Zadnjih nekaj mesecev smo bili priča številnim premikom, preoblikovanim navadam in novim strastem. Novonastala ali okrepljena ljubezen do sobnih rastlin je ena od njih. Poleg droženja, seveda.

 V zadnjih mesecih smo občutno več časa preživeli med domačimi stenami, na družbenih omrežjih pa smo ob tem opazili poskok precej fotogeničnega zelenega trenda – ljubiteljske vzgoje sobnih rastlin. Za te smo imeli v karanteni končno več časa, poleg tega, da so imenitna popestritev in del dekorja, pa tudi čistijo zrak v prostorih in nam dajejo veselje s tem, ko razvijajo nove liste in cvetove. In na srečo je splet poln idej in nasvetov, kako te zelene prijatelje ohranjati pri življenju.

Skupini na Facebooku, ki širita zeleno navdušenje

Da je ljubezen do zelenih domov nekaj, kar se širi kot bršljan, kažeta tudi dve od številnih slovenskih skupin na Facebooku, kjer se zbirajo ljubitelji rastlin. Najdete ju pod imeni: Sobne rastline in izmenjava potaknjencev ter Prodaja rastlin. V prvi je že okoli 10 tisoč Slovencev, ki si izmenjujejo rastline ali potaknjence, predvsem pa znanje in namige, kako skrbeti zanje. Podobnih skupnosti je še veliko več, tujih v tem besedilu nismo niti omenjali, smo pa tokrat na kupu zbrali nekaj (zagotovo ne vseh!) domačih posameznikov, ki svojo ljubezen do rastlin delijo tudi na Instagramu. Poglejmo, kateri nas navdušujejo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška in Gašper (@plantosaurs) on

@evelin_and_plants 

Za profilom na Instagramu @evelin_and_plants stoji mlada zdravnica Eva. Ta zeleni hobi je odkrila pred nekaj leti in si tako popestrila mestno življenje v Ljubljani. Dotičen Instagram profil ustvarja kakšno leto, odprla pa ga je z namenom spoznavanja novih ljudi s podobnimi interesi in za sledenje najnovejšim informacijam glede tropskih rastlin, ki so jo v tem času obsedle. "Obožujem monstere, filodendrone, flamingovce in tudi ostale aroide. Všeč so mi njihova raznolikost, rast, tekstura listov, veličina ter eleganca," pravi Eva. Na profilu objavlja fotografije svojih rastlin, njihov napredek, svoje izkušnje in nasvete za vzgojo. Rada pa spremlja tudi ostale rastlinske navdušence.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plants and me (@evelin_and_plants) on

@attic_jungle

Ličen zelen Instagram profil @attic_jungle ustvarja Jana, ki nam je zaupala, da nikoli ni bila velika ljubiteljica klasičnih cvetočih rož, so jo pa povsem prevzele zelene rastline. "S svojo džunglo sem začela lani proti koncu leta, zdaj pa je v našem stanovanju že preko 40 lončkov," pravi Jana, ki je svojo ljubezen do ustvarjanja in vsega lepega združila še s svojo linijo zastavic s hudomušnimi napisi o rastlinah. Za eno samo najljubšo rastlino se bi res težko odločila, saj je vsaka po svoje posebna, so ji pa zelo pri srcu viseče rastline, rod epipremnum in scindapsus, ki jih po domače imenujemo kar potos.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jana (@attic_jungle) on

@plants_with_anja 

Za Instagram profilom @plants_with_anja stoji Anja Adamič. Rastline jo navdušujejo že od otroštva. Njena mama je nekoč zbirala sobne rastline, najbolj v spominu pa ji je ostala njena ogromna voščenka, nam je zaupala. Njen oče je zbiral kaktuse – in to v časih, ko še ni bilo vrtnih centrov in so bile posebne rastline veliko težje dostopne kot so danes. Posebno strast do botanike je v njej prebudil še študij biologije. "Sobne rastline so moja sprostitev od vsakdana, obožujem predvsem zelene rastline in njihove različne teksture ter oblike listov. Zelo rada opazujem, kako rastejo in se vedno znova učim novih stvari, kar poskušam tudi deliti s svojim Instagram profilom," pravi Anja. Njena najljubša rastlina je srčastolistna svetilnica (String of hearts), katere listi so v obliki srčkov in jo vedno znova preseneča s svojo hitro rastjo. Eden od njenih primerkov trenutno v dolžino meri preko 1,6 metra! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anja (@plants_with_anja) on

@plantosaurs

Urška Rahonc in Gašper Bergant, ki stojita za profilom @plantosaurs, prihajata iz Kranja. Njuna ljubezen do sobnih rastlin se je začela razvijati že v mladih letih, ko sta imela že kot otroka nekaj kaktusov. Zadnje tri leta pa sobne rastline zbirata skupaj. "Imava jih okoli 170 in tudi nekaj potaknjencev. Trenutno se najbolj navdušujeva nad različnimi monsterami, filodendroni in singoniji. Predvsem zato, ker so hitro rastoče in nama je v veselje opazovati, kako rastejo in se spreminjajo," sta nam zaupala Urška in Gašper.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Urška in Gašper (@plantosaurs) on

@adansoniia 

Profil @adansoniia ustvarja Katja, študentka, ki v gojenju tropskih rastlin uživa kakšno leto. Navdušujejo jo predvsem eksotične vrste, kot so filodendroni in flamingovci. Njen cilj je ustvariti čim boljše pogoje za njihovo optimalno rast in razvoj, kot nam je zaupala, pa mini rastlinjaki delajo čudeže. Na svojem profilu občasno deli tudi napotke za vzgojo in pa obvestilca, kaj se dogaja z njenimi rastlinami. Njen trenutni favorit je Anthurium Veitchii oziroma king Anthurium. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kat (@adansoniia) on

@plantwonder_

Za profilom @plantwonder_ stoji Ljubljančanka, ki svojega imena s sledilci ne deli, a njena vsebina na ta račun ni nič manj imenitna. Njena ljubezen do zelenja se je pričela kakšni dve leti nazaj, intenzivno pa se z rožami ukvarja zadnje leto. "V moji zbirki je približno 130 rastlin različnih vrst, med katerimi prevladujejo filodendroni, kaladiji, monstere in flamingovci," nam je zaupala. Katera je njena najljubša? "Težko izberem ... Vsaka na svoj način. Kaladiji zaradi pisanih listov, filodendroni zaradi žametnih listov in oblik, flamingovci pa me navdušujejo s svojimi vzorci in temnimi barvami. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plant lady (@plantwonder_) on

@botanistbyheart

Eden takšnih, ki jih je na spletu pravo veselje spremljati, je tudi Jan Robin, bolj znan po profilu @botanistbyheart. Prihaja s Koroške, njegov dom pa je prava urbana džungla. Na svojem profilu deli osupljive zelene okrase, od gigantskih monster do košatij pilej, mogočnih taščinih jezikov, difenbahij in fikusov ... Z eno od teh fotografij je pristal celo na naslovnici knjige Boys with Plants: 50 Boys and the Plants They Love.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @botanistbyheart on

Bi svoje rastline popestrili s slovenskim oblikovanjem? 

Med ljubitelji zelenih prijateljev je tudi kup slovenskih ustvarjalcev. Čudovite betonske lončke izdeluje @figainmuha, če imate raje kaj bolj žgečkljivega, pa Ines ustvarja @wicked__pots, lončke v obliki prsi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wicked Pots by Ines (@wicked__pots) on

Pri Petri, ki stoji za @zgodbe_iz_gline lahko ujamete gigantsko posodo v obliki lista monstere, mini različice monstera skodelic pa ustvarja tudi @matic.benet.ceramics.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zgodbe iz gline (@zgodbe_iz_gline) on

Da je ta imenitna rastlina resnično priljubljena, pa s svojimi uhani (tudi z variegirano različico!) dokazuje Renata Medved Šertel, ki jo bolje poznamo pod imenom @brlogarka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brlogarka (@brlogarka) on

PREBERITE ŠE: Vulgaris: Slovenki, ki prvinsko goloto rezljata v unikatno pohištvo ALI Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel