Alenka Klun | 4. 1. 2022, 13:00

Spoznajte Zvonka - igrivi kozarec, ki razveseli ob vsaki uporabi

Suzan Gabrijan

"Čar pitja in gledanja kozarca Zvonko je v doživljanju organskih oblik in neponovljivostih, ki so rezultat sproščenega oblikovalskega procesa in mojstrskega ročnega dela."

Tako na naše vprašanje, kako se izkušnja pitja iz tega kozarca razlikuje od običajnega vinskega, odgovarjata industrijska oblikovalka Nuša Jelenec in arhitektka Katarina Dekleva, ki sta Zvonka zasnovali v sodelovanju s steklopihačem Zvonkom Drobničem.

Izdelan je ročno iz borosilikatnega stekla, ki je bolj prosojno od "običajnega". Ročni detajli izdelave, krivina in polnilo peclja ponujajo pogoje za bolj nenavadno izkušnjo pitja.

Kako je dobil ime, najbrž niti ni treba posebej pojasnjevati, sta pa ustvarjalki, ki sta se spoznali v skupini Spoznaj svojo hrano na bienalu oblikovanja BIO25 in odtlej redno poklicno sodelujeta, razkrili nekaj drugih zanimivosti iz ozadja nastanka kozarca.

Oblikovalski tandem družijo podobni interesi, oblikovalski pristop in filozofija: obe zanimajo trajnostni principi, ‘naredi si sam’ kultura, humor v oblikovanju in arhitekturi, kulinarika in vrtnarjenje.

Preberite še: Picerija Trappa, igrivi projekt avtorice Nuše Jelenec

Kako sta prišli na zamisel za ta kozarec?

Zasnovan je bil v okviru projekta Design Dining, Slovenski oblikovalski pogrinjek, ki ga je organiziral Center za kreativnost. Šlo je za poziv oblikovalcem s ciljem pridobiti inovativne, trajnostne, s tradicijo povezane izdelke, ki bodo prvič predstavljeni v okviru pop-up večerij in hkrati gostom na voljo za nakup.

Večerje v organizaciji CzK-ja so se premierno odvile v Vetrinjskem dvoru v Mariboru in kasneje predstavljale Slovenijo na dunajskem tednu oblikovanja.

Center za kreativnost/MAO

Tako je bil namen že od samega začetka, da je kozarec primeren za profesionalno strežbo višjega nivoja in po svoje “dovolj ljudski” oziroma uporaben ali zanimiv, da ga gost kupi za domov. Na prodaj so v muzejski trgovini Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Sami si kozarec za pitje pogosto izbereva glede na to, kako je izdelan rob. Tukaj razgibanost roba omogoča pivcu zabaven občutek. Ob pitju začutiš različne debeline in oblike in to daje občutek mehkobe, razigranosti in stopnjo elegance.

Zakrivljenost peclja vabi, da pecelj preprijemaš in se ne dotikaš bučke. Lahko bi rekli, da kozarec omogoča igro med pitjem.

Center za kreativnost/MAO

Kakšno vlogo ima ukrivljena cev s polnilom, ali polnilo vpliva tudi na okus pijače?

Želeli sva zasnovati izdelek, ki je funkcionalen, se iz njega normalno pije, pomiva, shranjuje … dodali sva pa svoj, zabaven del: ukrivljen cevast pecelj s polnilom.

Preden sva spoznali Zvonka, steklopihača, po katerem se kozarec imenuje, sva skicirali ideje iz barvnega stekla. Ob obisku mojstrove delavnice sva izvedeli, da piha in oblikuje samo iz prozornih cevk in paličic. Ker sva si želeli sodelovati z njim, sva dizajn prilagodili postopkom in metodam, ki so izvedljive v njegovi delavnici.

Zvonko je alpinist, himalajec. Inspiracija za polnilo z barvno vrvjo izvira iz njegovih pripovedi o hribih. Zdi se nama lepa rešitev za željeno prisotnost barve. Za potrebe večerij Oblikovalskega pogrinjka z z michelinko ovenčanim chefom Jakobom Pintarjem sva peclje napolnli z vinskimi tropinami, grozdnimi peškami, ki so ostanek pri pridelavi vina.

Center za kreativnost/MAO

Vloga peclja je tako poleg funkcionalne tudi vizualna. Pecelj izstopa po obliki, votlosti stekla in polnilu. V variaciji, kjer so polnilo vinske peške, se ob nagibanju kozarca sliši zvok!

Sicer pa zaenkrat nismo opazili vplivov na končen okus pijače. To bi bila lastnost, ki bi jo bilo zanimivo raziskovati.

Je Zvonko namenjen tudi vsakdanji uporabi, torej v jedilnicah brez michelinovih zvezdic?

Zamišljen je bil kot "fin" kozarec za čim več posebnih priložnosti - boljši kozarec, ki te ob vsaki uporabi razveseli. Seveda puščava možnost, da izdelek nagovori uporabnika, da ga uporabi na kak nov način, a v osnovi gre za kozarec za vsakdanjo rabo.

Ali skupaj pripravljata kaj novega?

Vsekakor bi si želeli še kakšno novo naročilo za oblikovanje v steklu, razvoj novih izdelkov manjših serij. Pridobiti naročnike, ki v najinem pristopu in načinu vidijo priložnosti in dodano vrednost. Najina praksa je multidisciplinarna in odprta za sodelovanja.

Preberite še: Po darila v zadnjem hipu? Slovenski trajnostni kosi za pod jelko v Jelki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.