Maja Fister | 9. 10. 2019, 14:11

To je Dama, imenitno stanovanje v Šiški (foto)

Blaž Gutman

Pokukali smo v stanovanje v eni od ljubljanskih novogradenj, ki so ga pri biroju Idea:list studio prilagodili za naročnico, ki življenje zajema s polno žlico ter ima specifične bivanjske navade, hobije in interese.

Ste kdaj pomislili, da bi bila svetlo modra kuhinja lahko videti dobro? Morda vas prepriča Dama. Takšno ime se je namreč prijelo sveže opremljenega stanovanja v Šiški v Ljubljani. Kot pravijo Urša Kres, Tina Begović in Urban Pahor, ki ustvarjajo v idea:list studio, je bilo stanovanje (62 m2) ob njihovem prihodu že pripravljeno za vselitev. Torej prebeljeno, z inštalacijskimi priključki, položenim hrastovim lamelnim parketom in keramičnimi ploščicami ter sanitarno opremo v kopalnici. A njihova in naročničina ideja oblikovanja interierja je bila malo drugačna.

Veliko svetlobe, modrine, ženske elegance in glamurja

Svetlo stanovanje, orientirano na jugovzhod in severozahod, je bilo prvotno projektirano za splošnega uporabnika in tlorisno v veliki meri že vnaprej določeno. Arhitekti so želeli stanovanju vdahniti osebnost, kot pritiče njegovi lastnici. Poleg tega, da mora biti uglajeno in toplo ter ostati svetlo in preprosto oblikovano, je moralo služiti tudi kot prostor ustvarjanja. Od šivanja, kuhanja, priprave sladic, sprejema gostov, dela od doma, ki je prepleten v običajni vsakdanjik in hrambe modnih dodatkov ter različnih športnih rekvizitov.

Blaž Gutman

Želja, da stanovanju vdahnejo tudi nekaj modrine, je bila njena, saj ji je ta barva zelo pri srcu. Stanovanje tako zaznamujejo čiste linije, funkcionalni kosi, a ne na račun udobja ali elegance in glamurja.

Kosi v stanovanju imajo svoj namen. Polni elementi so uporabni in imajo prvoten in drugoten namen. Prav tako so praznine v stanovanju namenjene temu, da jih po potrebi lahko uporabnica zapolni.

Modra kuhinja? Zakaj pa ne!

V bivalnem prostoru so kuhinjo, ki je bila predhodno zasnovana v obliki črke L, preobrazili v dve vzporedni liniji in tako pridobili dodatne shranjevalne površine. Volumen kuhinjskega otoka sloni na dolgi shranjevalni klopi, ki povezuje kuhinjo in jedilnico, njegova reducirana lahkotnost pa prostor odpira in prepušča svetlobo globoko vanj.

Blaž Gutman

Nova orientacija kuhinje in posledično jedilnice omogoča krožno vizualno komunikacijo med kuhinjo, jedilnico in dnevnim prostorom, ki popolnoma ustreza bivanjskim navadam naročnice. Protiutež elegantni kuhinji v dveh odtenkih modre predstavlja pohištvo v hrastovem furnirju.

Vizualne pregrade v kopalnici in spalnici

Prazen okvir v spalnici odpira svetlobi prosto pot do garderobe, obenem ločuje spalnico od garderobnega dela in služi kot obešalnik ter prostor za vrtljivo ogledalo. V kopalnici delujejo večji volumni kot vizualna pregrada, praznine pa so zasedli priročni predmeti. 

Blaž Gutman

Čiste minimalistične linije so dopolnili z detajli zaobljenih oblik, ki prostor naredijo bolj eleganten in prefinjen. To se odraža v obliki ogledal v stanovanju, ki imajo dvojno funkcijo. Tisto v spalnici sočasno služi kot prostor za shranjevanje nakita na drugi strani, ogledalo v predsobi pa skupaj z modro podlogo prekriva instalacijske omarice, služi kot polička za obešanje ključev, poleg tega pa obliskovalca že pri vhodu seznani z estetiko stanovanja in naročnice.

Blaž Gutman

Kabinet kot delovni kotiček ali soba za goste

V kabinetu so praznine, kjer se nahaja postelja za goste in delovni kotiček, poudarjene z lesenimi linijami, ki se v obliki klopi vizualno nadaljujejo skozi hodnik naprej v dnevni prostor, tam pa se linija manifestira kot omarica pod televizijo.

Blaž Gutman

Moder žamet za pridih elegance

Razkošen zamolklo moder žamet na zaobljenih tapiciranih hrbtiščih klopi in postelj doda prostoru eleganco, vse skupaj pa še obogatijo skrbno izbrane tkanine v obliki zaves in blazin, ki s svojimi raznolikimi teksturami dodajo prostoru nežen kontrast.

Blaž Gutman

Nežno oblikovanje, skupaj z ženstvenimi linijami izbranih funkcionalnih kosov, predstavlja kontrast pragmatično zasnovanemu pohištvu in nakazuje estetsko izbiro, ki jasno opredeli identiteto uporabnice prostora – brezčasno Damo.

Preberite še intervju z Danico Badovinac: Slovenka, ki si je v Indoneziji ustvarila družino in službo ali pa s Chef Kamalo: “Nismo lačni hrane, lačni smo ljubezni!”

Priporočamo tudi: Hormonska kontracepcija – res najboljša izbira? (kolumna Petre Arula)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.