J. Z. | 23. 9. 2022, 08:32

V primeru jedrske eksplozije nikar ne uporabljajte balzama za lase (to ni šala)

Profimedia
V primeru jedrske eksplozije nikar ne uporabljajte balzama za lase (to ni šala) (foto: Profimedia)

V primeru najslabšega scenarija velja slediti nekaj preprostim navodilom, s katerimi bi si povečali možnosti, da preživite. Čeprav so morda na prvi pogled videti precej neresna, pa so precej smiselna.

 

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost je pripravilo jasna navodila, kako ravnati v primeru, da bi ob zaostrovanju konflikta Rusije z zahodom prišlo do uporabe jedrskega orožja. "Pojdite v najbližjo stavbo, da bi se umaknili pred radioaktivnim sevanjem. Najboljše, da izberete betonsko," se glasi začetek navodil. Bolj varni boste, če se umaknete od sten in strehe. 

Ko ste na varnem, odstranite vsa kontaminirana oblačila in se izogibajte dotikanju očes, nosa in ust. Nato pa je priporočeno, da si privoščite prhanje s toplo vodo in veliko mila, poroča Unilad. "Ne drgnite ali praskajte kože. Ta vas varuje pred radioaktivnostjo," opozarjajo.

Priporočajo, da za umivanje las uporabite šampon ali milo, ne pa tudi balzama, zaradi katerega bi se lahko radioaktivni delci prilepili na vaše lase. 

Poleg tega je dobro, da v primeru takšnega scenarija morebitne rane in ureznine pokrijete, da ne bi povečali možnosti z vstopom radioaktivnih delcev v vaše telo. Dobro je, da se preoblečete v čista oblačila, če pa to ni mogoče, jih vsaj dobro otresite. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.