N. V. | 26. 11. 2022, 17:12

Najboljše aplikacije, ki vam povedo, ali ste odvisni od telefona

Bobo

Veste, koliko časa preživite na svojem telefonu in katera aplikacija vam ukrade največ časa?

Aplikacije, ki nam pojedo največ časa, sicer ponujajo možnost izklopa določenih obvestil, a na žalost ne vseh. To je eden glavnih razlogov, zakaj pri priči primemo mobilnik in se z njim začnemo igrati, pa čeprav tega še minuto prej nismo imeli v načrtu.

Da se izognemo tovrstnim situacijam in se začnemo zavedati, koliko časa nam "scrollanje" po telefonu vzame, si lahko namestimo nekaj uporabnih aplikacij. Te nas bodo obveščale o porabljenem času, z njimi pa bo mogoče obvestila nekaterih aplikacij celo povsem blokirati.

Ne le, da te aplikacije beležijo le, koliko časa preživite na telefonu in vam pokažejo, katera aplikacija vam vzame največ časa, temveč tudi učijo, kako telefon uporabljati manj in nameniti čas stvarem, ki dejansko štejejo. Pripravili smo seznam 6 najboljših aplikacij, ki vam povedo, ali ste odvisni od pametnega telefona.

1. Forest – Stay Focused 

Aplikacij, ki nam govorijo, kdaj uporabljamo pametno napravo predolgo, je že precej. V zadnji izdaji iOS so dodali lasten vmesnik, ki zapisuje čas igranja z napravo, poroča portal City Magaizne. A ljudje smo do teh stvari dovzetnejši, če smo na koncu za pridnost tudi nagrajeni.

Forest sicer ponuja virtualno nagrado v obliki lepo zraslega drevesa, če nas v določenem časovnem obdobju ne zasrbijo prsti.

Če nas prihod novih obvestil vseeno premami, bomo na zaslonu uzrli žalostno in mrtvo drevo. Android ponuja aplikacijo brezplačno, za iOS pa je plačljiva.

2. Screen Time – Restrain yourself

S to aplikacijo si boste lahko podrobno pogledali svoje uporabniške navade in katere so aplikacije, ki jih uporabljate največ. Graf bo izpisal celo, ob kateri uri najpogosteje primete za telefon in katero aplikacijo takrat uporabljate.

Časovne omejitve lahko nastavite celo na posamezno aplikacijo: aplikacija bo štela samo čas, ki ga porabite za Instagram, in vas ob preseženem času obvestila. Takrat se vam bo ta aplikacija zaklenila. Android ponuja aplikacijo brezplačno.

3. Freedom

Ne pustite se zmesti obvestilom, zaradi katerih vaš pametni telefon ves čas čivka. Z aplikacijo Freedom boste nekatere aplikacije lahko blokirali pred nadležnimi sporočili in beležili vaš porabljen čas na telefonu. Lahko jo dobite za Android ali iOS. 

4. Space

Aplikacija Space se pri osvajanju zadanih ciljev zanaša na podeljevanje digitalnih priznanj. Sami si zadamo, koliko časa okvirno bomo namenili uporabi pametnega telefona, aplikacija pa bo ta čas skrbno beležila.

Če bo uporaba manjša od izbranega dnevnega limita, bomo prejeli značko! Aplikacijo lahko prenesete na telefone, ki jih podpira Android ali iOS

5. Moment

Tudi ta aplikacija omogoča dnevno merjenje porabljenega časa na pametnem telefonu in zabeleži, katere aplikacije uporabljamo največ.

Ponuja pa tudi nasvete v obliki dnevnih izzivov. Ti se začnejo preprosto, od tega, da se telefona ne dotaknemo za 30 minut, pa do nasvetov, kako začeti svoj dan, ne da bi takoj pogledali na telefon. 

6. ZenScreen

Ko smo že pri jutrih, aplikacija ZenScreen bo pri tem veliko bolj striktna. Deluje namreč kot strog starš, na katerega smo zaradi vseh pravil malce jezni, a vemo, da nam želi le najboljše.

Aplikacija vas bo "prisilila", da za recimo vsakih 10 minut uporabe telefona 20 minut namenite nečemu drugemu. Z njo boste omejili tudi uporabo drugih aplikacij, zvečer pa vas bo spet "prisilila", da telefon raje pustite pri miru, saj je znano, da zaradi njegove pretirane uporabe slabo spimo oziroma težje zaspimo. Aplikacijo lahko prenesete na telefone, ki jih podpira Android.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.