N. V. | 1. 4. 2024, 07:00

Napaka (ki jo marsikdo počne med pranjem perila), zaradi katere stroj porabi dvakrat več električne energije

Profimedia

Če upoštevate ta nasvet, bo vaša položnica za elektriko naslednji mesec precej nižja.

Na vsaki embalaži detergenta za pranje perila piše, koliko ga je treba dodati v stroj, vendar večina proizvajalcev pretirava. Preveč detergenta poškoduje oblačila, hkrati pa tudi drastično poveča vaš račun za elektriko.

"Najprej je treba poudariti, da več pralnega sredstva ne pomeni čistejšega perila, čeprav večina misli tako, zato ljudje z njim pretiravajo, v resnici pa samo poškodujejo stroj in oblačila," Najžena povzema besede strokovnjakinje za pranje perila Mary Gagliardi. Poleg tega, da preveč detergenta pušča bele madeže na oblačilih, lahko poškoduje tudi odtoke, in sicer se bodo ostanki detergenta bolj usedali vanje, zato bo stroj porabil dvakrat več električne energije.

Kako pravilno oprati oblačila?

"Za dobro pranje so ključni trije elementi: temperatura vode, centrifuga ter kombinacija detergenta in mehčalca. Šele ko bodo ti trije elementi optimizirani, bo perilo zares čisto," pojasnjuje Gagliardijeva.

Zelo pomembno je, da ne uporabite preveč detergenta.

Zelo pomembno je, da ne uporabite preveč detergenta.

Profimedia

Svetuje, da izberete čim višjo temperaturo pranja, saj višja temperatura pomeni čistejše perilo: "Izberite program z daljšim pranjem in dodatnim izpiranjem."

Koliko detergenta dodati?

"Pri detergentu je pomembno, da je kakovosten. Možno je, da je v navodilih navedeno, da uporabite več detergenta, kot je treba. To boste vedeli, če se bo vaše perilo v pralnem ciklu močno spenilo. V tem primeru uporabite najmanjšo možno količino detergenta, ki je priporočena na embalaži. Če ta količina ni določena, preprosto zmanjšujte količino, dokler ne najdete idealne mere," nasvete Gagliardijeve povzema Dearborn.org. Strokovnjakinja še dodaja, da je najbolj pametno, da detergent najprej odmerite in ga ne vlijete neposredno v stroj, saj boste le tako zagotovo vedeli, koliko ste ga dodali.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu